Създадоха камера с размерите на зърно сол, заснемаща ярки цветни изображения

Създадоха камера с размерите на зърно сол, заснемаща ярки цветни изображения
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    05.12.2021
  • Share:

Екип от учени от Принстънския и Вашингтонския университет разработиха ултракомпактна камера с размерите на едро зърно сол, способна да прави резки цветни изображения, сравними с тези, постигнати от обектива на конвенционална композитна камера, въпреки че е около 500 000 пъти по-малка.


Системата от микрокамери, отбелязва университетът в Принстън, е базирана на технология, известна като метаповърхност, съставена от около 1,6 милиона микроскопични цилиндрични полюса, всеки от които има различна геометрия и функционира като отделна оптична антена. Малките сензори са вградени в пространство от половин милиметър, в процес, подобен на този при производството на микропроцесори.


Светлинните сигнали, уловени от нишките, се обработват и комбинират чрез използването на алгоритми за машинно обучение, което води до висококачествени изображения с по-широко зрително поле в сравнение с миниатюрните камери, използвани в момента в медицинската област, които произвеждат изкривени или замъглени изображения, използвайки извити стъклени или пластмасови лещи.

Станете почитател на Класа