Шокиращи прогнози на Saxo Bank за 2022 г

Шокиращи прогнози на Saxo Bank за 2022 г
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    04.12.2021
  • Сподели:

Датската инвестиционна банка Saxo Bank публикува своите годишни прогнози за 2022 г. Това е шокираща прогноза, която описва малко вероятни, но не и невъзможни събития, които биха могли да играят ролята на "черен лебед", оказвайки значително влияние върху финансовите пазари.


Експертите на финансовата институция смятат, че напрежението на международната арена расте и световната система не може да се справи с проблема. Според Стийн Якобсен, главен инвестиционен директор на банката, "През 2022 г. революционните движения ще се засилят, като някои от тях водят до положителни промени, други - обратното. Тези движения не се отнасят до свалянето на правителството на дадена държава, а до мащабни промени в целия свят, преход към нови парадигми, които биха предизвикали промени в мисленето и поведението на обществото".


Според банката разработването на хиперзвукови оръжия ще засили космическата надпревара и ще доведе до нова Студена война. „Последните тестове на хиперзвукови ракети генерират нарастващо чувство на несигурност, тъй като тази технология прави остарял конвенционалния и дори ядрения военен хардуер", обяснява документът.


Saxo Bank предполага, че опитите за премахване на изкопаемите горива могат да понесат сериозен удар. Според институцията различните страни биха могли да подкопаят целите за климата, като подкрепят инвестициите в изкопаеми горива, за да се борят с инфлацията и да намалят вероятността от социални вълнения. Въпреки това, според експертите на банката, за да се защити от нарастването на популизма, ЕС може да предприеме смелата стъпка за създаване на суперфонд от 3 трилиона долара за климат, енергетика и отбрана, който да се финансира с частните пенсии на своите граждани .


Освен това Saxo Bank прогнозира, че изборите за Конгрес на САЩ през ноември 2022 г. могат да доведат до конституционна криза. Демократите и републиканците ще оспорват яростно резултатите, което може да забави функционирането на законодателния орган. За да влоши още нещата, до края на следващата година инфлацията в САЩ ще надхвърли 15%. Страната ще попадне в спирала на цените и заплатите, когато решението на компаниите да повишат заплатите, за да намерят квалифицирани работници, задейства увеличението на цените до най-високото им ниво от 70-те години на миналия век.


От друга страна, Saxo Bank прогнозира, че ключовият напредък в биомедицината, който ще се осъществи през 2022 г., може да помогне за удължаване на продуктивната зряла възраст и средната продължителност на живота с до 25 години, което може да доведе до бъдещи етични и екологични кризи. В същото време следващата година група жени може да започне координирана атака срещу компании с по-слаби резултати относно равенството между половете, имитирайки тактиката на армията на Reddit от споделяния на мемове от годините 2020-2021, което от своя страна ще води до впечатляващи промени в тази област.


Освен това банката предполага, че младите потребители ще напуснат масово услугите на Meta [Facebook] в знак на протест срещу извличането на лична информация с цел печалба, докато опитът на компанията да спре този процес с разширяването на системата metaverse ще се провали. Освен това Saxo Bank прогнозира, че платформите за цифрово забавление, като Spotify, ще претърпят загуби поради разширяването на услугите за цифрови права, базирани на незаменими токени (NFT).

Станете почитател на Класа