Доклад разкрива мащаба на изчезналите военни боеприпаси в САЩ

Доклад разкрива мащаба на изчезналите военни боеприпаси в САЩ
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    04.12.2021
  • Сподели:

Докато всички клонове на американската армия настояват, че само малък процент експлозиви са загубени или откраднати от техните запаси, разследване на АП предполага, че изчезването на гранати, експлозив C4 и дори ракети, често се пренебрегва.


Разследвайки изчезването на повече от 2000 военни огнестрелни оръжия от 2010 г. насам, агенцията потърси и записи за изчезналите експлозиви. Според доклада, публикуван в четвъртък, американската армия е дала списък с 1900 инцидента, за около половината от които казва, че експлозивите са възстановени и " поддържа правилна отчетност за 99,999984% от боеприпасите".


Военновъздушните сили заявиха, че са загубили около 50 паунда (23 кг) експлозив C4, повече от 800 фута (244 метра) детониращ шнур и няколко десетки 40 мм бронебойни гранати през въпросните години.


Военноморските сили казаха, че са им откраднати само 20 ръчни гранати, а 18 от тях са открити. Но когато бяха изправени пред доклад за още 24 изчезнали от оръжейната база на кораб през 2012 г., ВМС казаха, че инцидентът е извън изискването за 2-годишно водене на записи.


Армията изброи 1066 инцидента, включващи TNT или C4, но не можа да уточни количеството на изчезналите експлозиви. Наличните записи включват артилерийски и минохвъргачни снаряди, ракети, ръчни и 40 мм гранати, както и противопехотни мини.


Данните от морската пехота били „твърде неясни" за точно изчисление. Анализът на AP предполага, че хиляди бронебойни гранати и стотици килограми пластични експлозиви са били загубени или откраднати. Пехотата казва, че „част от тях е била възстановеа по-късно, а докладите често се дължат на човешка грешка, като неправилно отчитане на инвентара или неправилна документация".


В конкретен случай, описан от AP, сержант в Camp Lejeune е започнал да взема остатъчния C4 през лятото на 2016 г., страхувайки се от гражданска война, ако Хилари Клинтън спечели президентските избори. След победата на Доналд Тръмп той заровил 10 блока пластичен експлозив с тегло около 13 паунда в задния двор на дома си. „Бунтове, разговори за изземване на оръжия, видях тази страна да се движи към страшно неизвестно бъдеще", написа по-късно сержант Травис Глосър в изявление от седем страници до следователите. "Имах едно наум и само едно - защитавам семейството си и конституционните си права". Друг сержант от морската пехота беше отнесъл раница, пълна с невзривени материали след тренировка - и тя беше намерена от група местни тийнейджъри, които нахлули в къщата през 2018 г.


Сред другите инциденти, съобщени от AP, е кражба на тренировъчни ракети от Форт Худ в Тексас, кражба през 2013 г. на 36 пръчки TNT от авиобаза Кларк във Филипините и Куантико, Вирджиния, кражба на кутии с експлозиви и детонатори. Друг техник по експлозиви в същата база прибрал четири осколъчни гранати, като фалшиво ги регистрирал като експлодирали по време на тренировка.


При друг инцидент от 2018 г. следователите откриха четири блока C4 и детонационен шнур, както и осем 40 мм гранати в дом на бивш морски пехотинец в Колорадо. Той охранявал атомните подводници в залива Кингс в Джорджия, откъдето идват находките. Още шестима души се признаха за виновни, след като разследването установи, че още 50 паунда (23 кг) пластични експлозиви са били откраднати от тази база.

Станете почитател на Класа