Neutron - следващият съперник на SpaceX?

Neutron - следващият съперник на SpaceX?
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    04.12.2021
  • Сподели:

Американската аерокосмическа компания Rocket Lab разкри подробности за своята бъдеща и най-мощна ракета Neutron, ракета-носител, оптимизирана за извеждане на спътници в орбита и към бъдещи мегасъзвездия.


Neutron ще бъде първата в света голяма ракета-носител изработена от въглероден композит. В по-голямата си част ще може да се използва многократно и ще има широка основа, която ще осигури здрава и стабилна платформа за кацане, елиминирайки необходимостта от сложни колесници и крака.


"Това не е конвенционална ракета. Ето как трябва да изглежда една ракета през 2050 г. Но ние я изграждаме днес", каза Питър Бек, главен изпълнителен директор на Rocket Lab, по време на презентацията, излъчена на живо в YouTube.


Neutron ще се захранва от Archimedes, напълно нов ракетен двигател за многократна употреба, проектиран и произведен от Rocket Lab. Първата степен на ракетата ще бъде задвижвана от седем двигателя, докато втората степен ще изисква един двигател, оптимизиран за работа във вакуум.


Ракетата ще бъде с височина 40 метра, диаметър 7 метра и диаметър на главата 5 метра. Корпусът е изработен от въглеродни влакна. Съобщава се, че ракетата е в състояние да пренесе до 15 тона полезен товар до ниска околоземна орбита при единично изстрелване, докато в случай на многократни изстрелвания полезният товар се намалява до 8 тона. Компанията по-рано заяви, че първото изстрелване на Neutron в космоса е планирано за 2024 г.


Бек обаче предвижда и други възможности за ракетата, като междупланетен пилотиран космически полет. „Искахме да се уверим, че не сме си създали толкова много проблеми, само за да направим ракета-носител, която не може да бъде сертифицирана за хора и човешки космически полети", каза Бек пред The Verge.


Rocket Lab вече разполага с ракета, наречена Electron, която компанията стартира през 2017 г. Тя е създадена, за да извежда сравнително малки спътници в ниска околоземна орбита, което я прави втората най-изстрелвана американска ракета през последните години след Falcon 9 на SpaceX.

Станете почитател на Класа