Половината от цялата украинска армия е стоварена в Донбас

Половината от цялата украинска армия е стоварена в Донбас
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    03.12.2021
  • Сподели:

Руското външно министерство изразява загриженост за възможно изостряне на военния конфликт в Донбас, което украинската страна може да провокира. В момента в този район има струпване на жива сила и военна техника на въоръжените сили на Украйна.

 

Русия: Половината от цялата украинска армия е стоварена в Донбас

 

 

Според някои съобщения броят на войските в зоната на конфликта вече достига 125 хиляди души, а това е половината от целия състав на въоръжените сили на Украйна, подчерта официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова по време на брифинг.

 

В същото време Москва е обезпокоена от фактическия отказ на киевските власти от мирното регулиране на ситуацията и отказа да се проведе диалог с опълченците от Донецк и Луганск. Вместо това въоръжените сили на Украйна увеличават присъствието си на линията на съприкосновение, което предполага желанието на Киев да „усмири“ Източна Украйна с военни средства.

 

Мисията на ОССЕ регистрира множество нарушения на прекратяването на огъня в този регион – украинската армия използва тежки въоръжения, забранени от Минските споразумения.

 

По-рано ръководителят на Министерството на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров отбеляза опасността от прехвърлянето на военна техника на НАТО към източните граници на западния блок.

 

Освен това се подсилва групировката на силите на Северноатлантическия алианс в Черно море. Според Лавров една от целите на САЩ е военно да «овладеят» Украйна и да проучат ситуацията, в случай че конфликтът в Донбас премине в гореща фаза.

 

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа