“Ситуацията се влошава бързо”. Какво готвят в Донбас Вашингтон и Киев

“Ситуацията се влошава бързо”. Какво готвят в Донбас Вашингтон и Киев
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    14.11.2021
  • Сподели:

Прехвърлянето на бронирана техника на въоръжените сили на Украйна на фронтовата линия, активността в сивата зона, обстрелите на населени места - в Донбас положението се изостря отново и заплашва бързо да се превърне в пълномащабен конфликт. Всичко това се случва на фона на ученията на Шести флот на ВМС на САЩ в Черно море и постоянните провокации от страна на силите на НАТО, които сондират руските граници. Как се развива ситуацията в региона?

 

"Жабешки скокове скача"

 

В средата на седмицата военнослужещи от Въоръжените сили на Украйна издигнаха синьо-жълтото знаме над село Старомариевка, което се намира в сивата зона. Така Киев даде да се разбере: армията бавно, но сигурно върви напред. Въпреки че по-рано украинските власти категорично отрекоха дейността на военните на ничия земя.

 

 

Преди това в селото нямаше военни и от двете страни- това се подразбираше от Минските споразумения. Киев за пореден път показа, че не дава и пет пари за споразуменията с ДНР и ЛНР.

 

Все още не е ясна съдбата на 35-та руски граждани, живеещи в завладяното село. Според разузнаването на непризнатите републики част от тях са в плен. Специалната мониторингова мисия на ОССЕ мълчи. Тя дори не осъди нахлуването в Старомариевка.

 

Изтласкването на неутрални територии, така наречените жабешки скокове, отдавна се превърнаха в работеща тактика за въоръжените сили на Украйна. Украинските военни вече са "огризали" много земя в сивата зона. В САЩ и Европа това внимателно се игнорира.

 

Те също не обръщат внимание на редовните обстрели на Донбас от украинската армия, които значително се увеличиха. Само в четвъртък сутринта артилеристите от Въоръжените сили на Украйна изстреляха 33 мини по ДНР. Мина "Трудовская" в югозападните покрайнини на Донецк и село Озеряновка край Горловка бяха бомбардирани. Няма данни за жертви, но два дни по-рано в резултат на подобна артилерийска атака загина член на Народната милиция.

 

Неспокойно е и в съседна ЛНР. През седмицата украинските сили за сигурност няколко пъти нарушиха примирието. Обстрелът е засегнал покрайнините на Новозвановка, Калиново, Новотошковски, Голубовски, Веселенки и Станица Луганская. Опълченците прикриват вражеските позиции с контрабатареен огън, 24-та отделна механизирана бригада от Въоръжените сили на Украйна претърпя загуби. Бойците на непризнатите републики все по-често "дават отговор".

 

Безполезно е да гадаем дали ще има вражеска офанзива или не “, казва първият заместник-министър на информацията на ДНР Даниил Безсонов. „Но така или иначе се подготвяме за най-лошото. Ние разбираме кой е нашият враг, знаем отлично как ще действа. Имаме с какво да ги изненадаме. В момента най-голяма заплаха представляват три направления: Донецк, Мариупол и Горловка. Основните усилия са съсредоточени върху тяхната защита. Ние много разчитаме на икономическата и дипломатическата подкрепа на Русия. И ако стане наистина зле - тогава на военните”, допълни той.

 

Дейност в небето

 

Много свидетелства за това, че скоро може да стане "много зле". Украинските въоръжени сили активно разполагат военна техника в Донбас. В социалните мрежи с тревожна редовност се появяват видеоклипове на влакове, натоварени с танкове и самоходни оръдия. В края на октомври украинската армия за първи път нанесе удар с помощта на турски дрон “Байрактар”- унищожи артилерийска позиция на милицията в района на село Гранитное.

 

Неспокойното небе е един от основните признаци за наближаване на голяма операция. Говорителят на Министерството на отбраната Игор Конашенков каза, че през последните дни разузнавателните самолети на страните от НАТО значително са увеличили интензивността на полетите близо до границите на Русия и над територията на Украйна. И така, в четвъртък радарът на Крим забеляза четири американски разузнавателни самолета: Границите на Русия се сондират почти денонощно.

 

Корабите на Шести флот на САЩ провеждат учения със съюзници в Черно море. В руското военно ведомство тези маневри се смятаха за разузнаване на бъдещия театър на военните действия в случай, че Киев реши да превземе Донбас със сила.

 

„Сериозно сме загрижени за влошаването на ситуацията на линията на съприкосновение на страните в конфликта в Донбас“, каза говорителят на руското външно министерство Мария Захарова. “И това директно показва, че Киев подготвя военно решение, така нареченото освобождаване на Донбас”, допълни тя.

 

Обвинения срещу Русия

 

Очевидно САЩ са заинтересовани от ескалация. Това е стратегията на Вашингтон: да създава постоянно тлеещи огнища на напрежение по границите на геополитическите противници. Именно за това Пентагонът открива учебни центрове в Украйна, в които обучава военнослужещи от въоръжените сили на Украйна, доставя оръжия и военна техника, последователно игнорира нарушенията от Киев на Минските споразумения. И той по навик обвинява Москва за всичко.

 

„Обезпокоени сме, че Русия може да направи сериозна грешка и да се опита да повтори това, което направи през 2014 г., когато натрупа сили по границата, прекоси я, проникна в суверенна украинска територия и в същото време лъжливо заяви, че е провокирана“, каза държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен по време на среща с украинския външен министър Дмитрий Кулеба. "Всички провокации, движения на войски по украинските граници, които виждаме, идват от Русия."

 

Тоест главният американски дипломат, след директора на ЦРУ Уилям Бърнс и прессекретаря на Пентагона Джон Кирби, повтори партенката на “Политико”, който обяви в края на октомври, че Кремъл събира войски на границата с Украйна, замисляйки пълномащабна инвазия. Журналистите посочиха Елня като място за концентрация на военна техника и личен състав. Вярно, не уточниха, че от там до Украйна има повече от 250 километра по права линия.

 

Трудно е обаче да подозираме високопоставените американци в непознаване на географията. Те говорят с една проста цел. Отвъд океана очакват, че в случай на настъпление на въоръжените сили на Украйна Москва ще трябва да се намеси директно. Западните медии крещят "Но ние предупредихме!" веднага ще представят Русия като агресор и подбудител на конфликта, а Украйна като пострадала страна.

 

 

Поглед.инфо, Андрей Коц, Превод: В. Сергеев

Станете почитател на Класа