Антониу Гутериш: Климатичната катастрофа продължава да тропа на вратата

Антониу Гутериш: Климатичната катастрофа продължава да тропа на вратата
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    14.11.2021
  • Сподели:

 

Световната конференция за климата отбеляза напредък, но това не е достатъчно, заяви ръководителят на ООН

 

 

Климатичната катастрофа продължава да тропа на вратата въпреки сключването днес на споразумение за борба с промените в климата на КОП26 в Глазгоу, заяви генералният секретар на ООН Антониу Гутериш, предаде Франс прес.

Световната конференция за климата отбеляза напредък, но това не е достатъчно, заяви ръководителят на ООН, който напусна Глазгоу и пътува за централата на организацията си в Ню Йорк.

 

Като изброява в изявлението си целите, "които не успяхме да постигнем на тази конференция", Гутериш отбелязва, че сред тези цели са "краят на субсидиите за изкопаемите горива, отказът от въглищата и определянето на цена на въглерода".

 

"Приетите текстове са компромис. Той отразява интересите, ситуацията, противоречията и състоянието на политическата воля по света (. . .) За съжаление, колективната политическа воля не бе достатъчна за преодоляването на дълбоките противоречия", изтъкна Гутериш.

 

"Време е да минем в извънреден режим", казва още той, като подчертава, че сегашните споразумения за съкращаване на въглеродните емисии не са достатъчни за реализирането на целта, заложена в Парижкото споразумение за климата, а именно - глобалното затопляне да не надвишава два градуса по Целзий в сравнение с доиндустриалната епоха, допълва БТА.

 
 
 

 

Станете почитател на Класа