Мицотакис призова Лондон да върне шедьоврите на Партенона

Мицотакис призова Лондон да върне шедьоврите на Партенона
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    14.11.2021
  • Сподели:

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис заяви, че не може да има диалог между нациите, ако няма диалог между културите, съобщава ТАСС.

 

 

 

В реч по време на честването на 75-ата годишнина от основаването на ЮНЕСКО в Париж, гръцкият премиер Кириакос Мицотакис призова Великобритания да върне мраморните шедьоври на храма Партенон, незаконно изнесени от Гърция през ХIХ век и изложени в Британски музей в Лондон.


Гръцкият премиер отбеляза, че не може да има диалог между нациите, ако няма диалог между културите, който предполага уважение към историята, културното наследство и идентичността на всяка нация. "Нека разгледаме въпроса за скулптурите на Партенона, които са изключително важна част от световното културно наследство и в същото време са може би най-важната символична връзка между съвременните гърци и техните предци. По-голямата част от тази колекция е изложена в музея на Акропола, на няколкостотин метра от Партенона. Фактът, че на място в родината могат да се видят скулптурите на Партенона, визуално свързани с паметника, им придава универсален блясък, което е много важен момент", подчерта Мицотакис. Според него обаче, докато част от колекцията остава в Лондон, тази връзка не може да бъде оценена напълно.

 

„Поради тази причина смятам, че е необходимо скулптурите на Партенона, намиращи се в Лондон, да бъдат обединени отново с по-голямата част от колекцията от скулптури на Партенона в Атина“, каза Мицотакис, цитиран от вестник Proto Thema. Премиерът отбеляза още, че тази година се навършват 200 години от началото на борбата за гръцка независимост. „Не може да има по-добър момент от този за връщането на липсващото парче и обединението на скулптурите на Партенона, на мястото, където са се появили, в Гърция“, каза Мицотакис.

 

Бившият британски посланик в Цариград лорд Елгин пренася 12 фигури от фронтоните на Партенона, много орнаментирани плочи, кариатида от портика на Ерехтейона и редица други безценни фрагменти в Англия през ХIХ век. Това, което остава от Гърция, е изложено в новия музей на Акропола, открит през 2009 г. Гръцките власти многократно са настоявали Лондон да върне "колекцията на Елгин" като неразделна част от националното богатство, но британската страна отказва. 

Станете почитател на Класа