Jyllands-Posten: Сувалският коридор — «ахилесовата пета» на НАТО

Jyllands-Posten: Сувалският коридор — «ахилесовата пета» на НАТО
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    14.11.2021
  • Сподели:

Сувалският коридор поставя въпроси пред автора: как ще оцелее Дания в случай на придвиждане на Русия на Запад? В Копенхаген знаят, че Варшава няма да устои дори и пет дена срещу Москва, а само Балтийско море отделя Дания от нея.

 

Jyllands-Posten: Сувалският коридор - "ахилесовата пета" на НАТО

 

 

Дания и Полша споделят жизненоважен въпрос на политиката за сигурност, наречен Балтийско море, който наскоро беше подчертан от учението на Русия през есента. В хода на тези маневри Калининград и значителна част от Беларус се превърнаха в един голям военен окръг, противопоставящ се на НАТО.

 

Всички усещат, че Съединените щати се отдалечават от Европа и че Полша е в уязвима позиция след шест години управление на реакционния, хладно отнасящ се към ЕС партиен лидер Ярослав Качински.

 

„НАТО съществува като апарат, а не като надежден алианс“, казва един уважаван анализатор. — Качински ни доведе до задънена улица. Заложихме на САЩ и загубихме. Кризисните ситуации с Русия и Беларус се влошават, имаме проблеми с ЕС, с Германия, с Украйна.

 

Последните изчисления показаха, че ако Русия нападне Полша, Варшава ще падне на петия ден — шокираща оценка, която е известна в Копенхаген.

 

Дания и Полша имат общ жизненоважен проблем на политиката за сигурност, наречен Балтийско море, който наскоро беше подчертан от есенното учение на Русия „Запад-2021“. В хода на тези маневри Калининград и значителна част от Беларус се превърнаха в един голям военен окръг, противопоставящ се на НАТО.

 

Руските ракети могат да достигнат Борнхолм за 10 минути, а до Копенхаген за половин час.

 

Сувалският коридор повдига въпроса:

 

Вашингтон ще отговори ли с нещо различно от гръмки протести, ако Русия раздели НАТО на две с една неочаквана нощна маневра?

 

Джо Байдън, който е толкова увлечен по Китай, чувал ли е някога за Борнхолм?

 

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа