Първата страна в света, която може да наложи блокада за неваксинираните

Първата страна в света, която може да наложи блокада за неваксинираните
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    14.11.2021
  • Сподели:

Австрия може да стане първата страна в света, която да наложи блокада изключително за неваксинирани хора, след увеличаването на инфекциите през последните седмици.


Канцлерът Александър Шаленберг обяви в петък следобед на пресконференция "зелена светлина за блокирането на неваксинирани хора". В страната е ваксинирано само 65% от населението, което е най-ниският процент на ваксинация в голяма западноевропейска страна.


Тази мярка ще бъде договорена в неделя на обяд и задържането на хора без ваксинация може да бъде одобрено в главната комисия на Националния съвет същия ден през нощта.


„Неваксинираните хора няма да могат да напускат дома си, освен ако не отиват на работа, да си купят храна, или да спортуват на открито, точно това, което всички трябваше да изстрадаме през 2020 г.", каза канцлерът. Те обаче ще имат много ограничен достъп до спортни и културни събития, барове, ресторанти, кръчми и зони за отдих.


Според Шаленберг полицията ще извършва проверки на случаен принцип. Канцлерът заяви „Не може да има по-строг контрол, ние не живеем в полицейска държава и не можем и не искаме да контролираме всеки ъгъл".


„Ситуацията е драматична, така че ние активираме петия етап от постепенния план на федералното правителство и планираме блокада за неваксинираните хора от понеделник, стига да има законова зелена светлина от федералното правителство или да бъде създадено правното основание", обясни губернаторът на Горна Австрия Томас Щелцер, който вече поиска от изпълнителната власт разрешение да затвори провинцията си от понеделник.


Дания обяви в петък връщането си към дигиталния пропуск, след като за пореден път обяви COVID-19 за "социално критично заболяване" на фона на увеличаване на случаите и хоспитализациите, съобщава агенция АП.


Пропускът трябва да се използва за един месец за влизане в нощни клубове, кафенета, парти автобуси и за сядане в ресторанти. Хората над 15 години трябва да покажат пропуска, когато посещават събития на открито, където броят на хората надвишава 2000.


Норвегия се присъедини към страните, решили да се върнат към използването на сертификата за ваксинация за достъп до събития и места, както обяви норвежкият премиер. Той каза, че тези мерки са въведени, за да се избегнат затваряния и по-строги национални ограничения. „Това означава, че можете да живеете възможно най-нормално, въпреки че в обществото има много инфекции", каза той

Станете почитател на Класа