Франция за миграционната криза: „Русия не е част от проблема, тя е част от решението“

Франция за миграционната криза: „Русия не е част от проблема, тя е част от решението“
  • Публикация: 
  • Дата:  
    13.11.2021
  • Сподели:

Държавният секретар по европейските въпроси на Франция Клеман Бон се дистанцира от критиките, отправени към Русия за положението на мигрантите на беларуско-полската граница, като заяви, че „Москва всъщност може да бъде част от решението на проблема поради връзките си с Минск".


Говорейки пред френската медия BFMTV, служителят осъди правителството на Беларус за предприемане на „миграционна атака", която той смята за предназначена  „да дестабилизира Европейския съюз".


Клеман Бон беше по-резервиран, когато ставаше дума за Русия. Според него  "Москва не участва в контрабандата на мигранти и кризата на границата с Полша " - където остават над 2000 бежанци, според белоруската гранична служба - като отбелязва, че има "Русия има способността да повлияе на Минск да сложи край на това".


„Очевидно е, че ако Русия не е част от проблема, то поне е част от решението, тъй като зависимостта на Беларус от Москва се увеличава", каза той.


Междувременно беларуският президент Александър Лукашенко отрече обвиненията на различни европейски правителства, че кризата е опит за подкопаване на ЕС. В сряда президентът обвини Съединените щати, че са "поканили мигрантите, предимно кюрди, очаквайки Европа и Централна Азия да ги приветстват".


От своя страна полският министър-председател Матеуш Моравецки обвини руския лидер Владимир Путин, че е "ръководител на ситуацията на границата с Беларус".


Русия от своя страна отхвърли обвиненията за кризата, за която обвини самия ЕС. Външният министър на страната Сергей Лавров оцени ситуацията, като припомни корените на проблема.


„Това произтича от политиката, която западните страни, включително членки на НАТО и ЕС, прилагат в Близкия изток и Северна Африка от много години, опитвайки се да им наложат по-добър живот според западните стандарти", каза той.


Лавров припомни, че „тази западна политика е предизвикала безпрецедентни бежански потоци от Ирак, Либия и Сирия и отговорността за нормализирането на кризата пада върху тези, които са създали условията за нейното отприщване".

Станете почитател на Класа