Израел провежда първите военноморски маневри съвместно с Обединените арабски емирства и Бахрейн

Израел провежда първите военноморски маневри съвместно с Обединените арабски емирства и Бахрейн
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    13.11.2021
  • Сподели:

Израелските ВМС участват тази седмица за първи път в съвместни военноморски учения с Обединените арабски емирства и Бахрейн, както разкриха от Пети флот на САЩ, който също е част от тези маневри.


Според изявлението, разпространено от ВМС на САЩ, "Многостранните операции за морска сигурност започнаха на 10 ноември в Червено море и ще продължат пет дни. Обучението ще насърчи оперативната съвместимост между морските екипи за задържане на участващите сили", се казва в текста на документа.


„Морското сътрудничество помага за защитата на свободата на корабоплаването и свободния търговски поток, които са от съществено значение за регионалната сигурност и стабилност", каза вицеадмирал Брад Купър, командир на Пети флот.


Междувременно израелските медии съобщиха, че маневрите идват в отговор на предполагаемата иранска заплаха за регионалните води.


„Иранците трябва да бъдат държани далеч от Червено море, за да не нарушават свободата на корабоплаване на Израел и да се въздържат от морски тероризъм", каза висш представител на израелския флот на пресконференция, цитиран от The Jerusalem Post.


Служителят, чиято самоличност не беше разкрита, каза, че ученията имат за цел да разширят обхвата на операциите на ВМС на страната, както и да подобрят способността й да открива заплахи, пише The Times of Israel.


Той също така подчерта, че това са първите съвместни учения с Бахрейн и Обединените арабски емирства, като част от по-широко усилие, което предвижда сътрудничество с международни партньори.


От своя страна командирът на Аерокосмическите сили на Корпуса на гвардейците на ислямската революция на Иран, Амир Али Хаджизаде, осъди заплахите, отправени от израелски служители срещу персийската нация, и увери, че те само ще ускорят нейния „предопределен край".


Напрежението между Иран и Израел ескалира през юли след атака срещу петролния танкер на Mercer Street, управляван от израелска компания в Арабско море.


Тел Авив обвини Техеран в извършването на тази агресия и заяви „Иран е износител на тероризъм, разрушения и нестабилност", твърдения, които персийската страна многократно е отхвърляла.

Станете почитател на Класа