Maкрон с ултиматум: Спорът между България и РСМ да бъде решен до 14 декември!

Maкрон с ултиматум: Спорът между България и РСМ да бъде решен до 14 декември!
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    11.11.2021
  • Сподели:

 

До тази дата двете балкански държави трябва да постигнат споразумение, което ще доведе до преодоляване на ветото на София за започване на преговори за македонското, а оттам и за албанското членство в ЕС.

 

Държавният глава на Франция Еманюел Макрон е изпратил поверително писмо до всички посланици на Париж в страните-членки на Европейския съюз, в което е изразил намеренията си до края на годината да бъдат стартирани преговорите за присъединяване на Северна Македония и Албания към Общността, съобщава електронното издание Albanian Post, като се позовава на източници от Елисейския дворец.


Събеседниците на медията твърдят, че Макрон е определил две конкретни дати в писмото си. Първата е 14 декември – крайният срок за намиране на изход от патовата ситуация в спора между България и Северна Македония. До тази дата двете балкански държави трябва да постигнат споразумение, което ще доведе до преодоляване на ветото на София за започване на преговори за македонското, а оттам и за албанското членство в ЕС.

Втората дата е 31 декември, когато началото на преговорите с Албания и Северна Македония трябва да бъде факт.

 

Отбелязва се, че на 14 декември ще се проведе последната за годината среща на върха на ЕС. Ако на нея бъде постигнато споразумение за двете балкански страни, то Общността ще може да даде зелена светлина на процеса.

Очаква се през последния оставащ месец, до 14 декември, френските посланици в страните от ЕС да проведат интензивна серия от ежедневни срещи, за да се опитат да изпълнят разпореденото от Макрон.


Смята се, че основната причина за този тласък от Елисейския двор е свързан с поемането от страна на Франция на председателството на ЕС на 1 януари 2022 г. Париж не иска нерешен проблем на старта си, коментира изданието.

 

Според редакцията Макрон е получил одобрение за инициативата си от водещите гласове в ЕС – дори този на напускащата канцлерския пост в Германия Ангела Меркел.

 

В същия дух е и изказване на Марк Рюте. "Проблемът с България е двустранен и не трябва да е пречка за Северна Македония да започне преговори за присъединяване към ЕС",заяви в сряда в Скопие нидерландският премиер и добави, че зад кулисите много лидери на ЕС водят дискусии с България, за да осигурят решение на спора до края на тази година.

 
 
 

 

Станете почитател на Класа