Interia: «Руснаците с цяла вечност ни изпреварват в технологиите»

Interia: «Руснаците с цяла вечност ни изпреварват в технологиите»
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    11.11.2021
  • Сподели:

Първата руска плаваща атомна електроцентрала в света доставя енергия на отдалечените райони на Сибир. Но Грийнпийс я нарича «плаващия Чернобил» и потенциална заплаха за милиони хора, пише «Интериа». В Русия уверяват, че «Академик Ломоносов» ще издържи дори на цунами. В същото време много читатели на полския портал са сигурни, че «международната общност» винаги се опитва да дискредитира Москва.

 

Interia: "Руснаците с цяла вечност ни изпреварват в технологиите"

 

Русия активно развива Арктика. От много години там изгражда добре обучена «бяла» армия, натоварена със задачата да защитава находищата на изкопаеми горива. Военните имат нужда от енергия, а мобилните ядрени реактори ще я осигурят. Първият от тях се използва и за отопление на жилища.

 

Росатом построи и пусна първата в света мобилна атомна електроцентрала през 2018 г. Тя е наречена «Академик Ломоносов». Атомният Титаник през 2019 г. отиде в Чукотския автономен окръг, където в момента се намира, той произвеждайки енергия за сондажните платформи и местното население.

 

«Академик Ломоносов» започна да доставя електричество на енергийната система Чаун-Билибино, захранвайки град Певек, чиито жители могат да разчитат на топла вода и възможност за отопление на домовете си. Плаващата атомна електроцентрала също така е в състояние да доставя топлина на промишлените предприятия и местните селскостопански предприятия.

 

«Академик Ломоносов» е с дължина 144 метра, ширина 30 метра и водоизместимост над 20 хиляди тона. Предвиденият му експлоатационен живот е 40 години. Плаващата атомна електроцентрала е оборудвана с два реактора KЛТ-40С с обща мощност над 70 MВт. Според Росатом капацитетът му е достатъчен, за да покрие нуждите от електроенергия на град с население от 100 хиляди души.

 

Кремъл уверява, че централата не се страхува дори от цунами. Според Русия плаващата електроцентрала е напълно екологично съоръжение.

 

Кометари на читатели: 

bez krass

Русия е способна да направи каквото си поиска, а нашите учени от политехническите университети могат да построят само марсоход, от който всъщност нямаме никаква полза.

 

Powtarzam

Всеки нормален народ, живеещ между Русия (Азия) и Германия (Европа), не би пропуснал възможността да се възползва от такава великолепна позиция: Пътят на коприната, Северен поток… Само полякът винаги стои с меч в ръце, плашещ съседите си и се опитва да намери «приятели» в далечни страни.

 

gość

Има държави, които знаят как да направят това. Например Финландия поддържа добри отношения както с Русия, така и със САЩ. Но там политиците действат прагматично и не играят на емоциите.

 

Cynik

Атомната електроцентрала за Полша трябва да бъде построена от Росатом, защото руснаците просто знаят как да го направят по-добре от всеки друг в света. Технологично Русия завинаги изпреварва държавата на «Право и справедливост», печален бантустан на Висла.

 

~:))

Руснаците печелят предимство в Арктика, използвайки технологии и решения, за които другите само мечтаят, а за някои, особено за мистериозната „световна общност“, е болно дори да чуе това.

 

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа