WT: САЩ възраждат 56-то артилерийско командване в Европа, Русия била виновна

WT: САЩ възраждат 56-то артилерийско командване в Европа, Русия била виновна
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    11.11.2021
  • Сподели:

В отговор на «все по-настъпателната позиция» на Русия, Съединените щати реактивират още една формация от Студената война — 56-то артилерийско командване в Германия. Преди това то отговаряше за разположените ракети със среден обсег в Европа, а сега ще се занимава с огневите системи с голям обсег и ще координира действията си с другите войски и съюзници, пише The Washington Times.

 

WT: САЩ възраждат 56-то артилерийско командване в Европа, Русия била виновна

 

В понеделник, 8 ноември, американската армия официално реактивира 56-то артилерийско командване в Германия, според The ​​Washington Times. Това е отговорът на САЩ на нарастващото напрежение «между алианса на НАТО и Русия, която показва все по-нападателна позиция».

 

Командването ще бъде базирано в германския район Висбаден и ще се занимава с огневите системи с голям обсег като част от мащабните операции както в Европа, така и в Африка. Както отбеляза началникът на новото формирование генерал-майор Стивън Мараниян, то ще повиши нивото на синхронизация на обединените и многонационални огневи системи и средства. Така командването не само ще контролира американските операции, в които се използва артилерия, но и ще координира действията с други формирования и съюзници от НАТО.

 

Според изданието по време на Студената война в Германия е било базирано 56-то командване на полевата артилерия, което отговаряло за ракетите със среден обсег на действие Pershing II, разположени в Европа. През юни 1991 г., четири години след ратифицирането на Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег действие (ДРСМД) между СССР и Съединените щати, командването е разпуснато.

 

Генерал Кристофър Каволи, командващият американските сили в Европа и Африка, нарече решението за възраждането «изключително добра новина».

 

„Това беше много важен потенциал, който ни липсваше. Силно се нуждаехме от щаб на полевата артилерия за целия театър на военните действия“, коментира Каволи.

 

Както припомня The Washington Times, по-рано САЩ реактивираха друга формация от епохата на Студената война — 5-ти армейски корпус, който е базиран в Полша и миналата седмица обяви статут на «пълна оперативна готовност».

С разпадането на Съветския съюз Америка намали силите си в Европа, но действията на Русия през последните години, включително „анексирането“ на Крим и подкрепата за „сепаратистите“ в Украйна, накараха Съединените щати да възстановят военното си присъствие в региона, допълва вестникът.

 

 

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа