Украйна отхвърли съобщенията на американски медии за руско „натрупване на военни сили“ на границата

Украйна отхвърли съобщенията на американски медии за руско „натрупване на военни сили“ на границата
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    10.11.2021
  • Сподели:

„Украинското правителство няма данни, потвърждаващи някакво съобщавано натрупване на руски сили по границите на страната", каза говорителят на президента Владимир Зеленски в неделя, оприличавайки спекулациите на западните медии като пропаганда.


„Министерството на отбраната на Украйна не потвърждава нито едно от тези твърдения", каза говорителят на президента, Сергей Никифоров, пред украинския канал Дом TV, добавяйки „Концентрацията на руски войски по границите на Украйна не надвишава обикновеното ниво".


Никифоров също постави под съмнение мотивите на някои американски медии, които наскоро пуснаха поредица от твърдения, посочващи предполагаемо придвижване на руски войски недалеч от границите на Украйна.


„Остава открит въпросът защо американските медии разпространяват такава информация и дали тя е вярна. Офисът на президента няма информация, която да потвърди твърденията", каза говорителят.


Washington Post беше един от първите, които публикуваха подобна информация, като в края на октомври съобщи „Движенията на руските войски близо до границата с Украйна предизвикват безпокойство в САЩ и Европа". Politico незабавно последва примера в началото на ноември, като публикува така наречените „сателитни снимки на ново натрупване на руската армия близо до Украйна".


Твърдеше се, че изображенията демонстрират руски бронирани части и поддържащо оборудване, разположени близо до руския град Йелня, според собствените думи на изданието. Йелня обаче се намира в Смоленска област на Русия, която граничи с Беларус, а не с Украйна.


Докладите предизвикаха и критики от руското външно министерство, като неговият говорител Мария Захарова ги нарече „нова фалшива новинарска кампания в американските медии".

Станете почитател на Класа