Покушението с дрон срещу премиера на Ирак – има ли чуждестранна следа

Покушението с дрон срещу премиера на Ирак – има ли чуждестранна следа
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    09.11.2021
  • Сподели:

Резиденцията на иракския премиер Мустафа ал Казими, разположена в т. нар. Зелена зона на Багдад, бе атакувана с дронове. Убити няма. Но политическите последици от дръзкия терористичен акт за ситуацията в страната може да бъдат катастрофални. Защото очевидните заподозрени са радикалните проирански групировки, недоволни от резултата на неотдавнашните парламентарни избори.

 

Както информира вътрешното министерство на Ирак, атентатът стана през нощта срещу неделя. Резиденцията на Ал Казими в охраняемата „Зелена зона“, където се намират посолствата и основните правителствени учреждения, бе атакувана с три дрона. Два от тях бяха свалени, третият долетя до жилището на премиера и откри огън.

 

Съобщено бе за неколцина ранени гардове. Публикувана беше снимка на неизбухнала ракета на покрива на премиерската резиденция. Панарабската телевизия „Ал Арабия“ заяви дори, че Ал Казими е леко ранен. Освен това, по нейни данни е имало и опит за сухопътна атака срещу „Зелената зона“. Поне според кореспондент на „Ал Арабия“ е имало интензивна престрелка.

 

При всяко положение Ал Казими се появи публично без външни признаци на рани. В телевизионно обръщение той заяви, че с него всичко е наред и че „предателските ракети“ няма да сломят волята на иракчани. Ал Казими не посочи заподозрени във връзка с терористичния акт. Вместо това министър-председателят призова „всички към спокойствие и сдържаност в името на Ирак“.

 

По-остро, но също не твърде конкретно изявление направи главата на шиитския блок „Сайрун“ Муктада ас Садр. Той изрази в Туитър подкрепа за Ал Казими и обвини в престъплението „антидържавни сили“, които искат „да върнат Ирак във времената на хаоса“, за да поемат контрол над страната. Това изглежда е прозрачен намек за проиранските шиитски партии, тясно свързани с въоръжената мрежа „Хашд аш Шааби“ („Сили за народна самоотбрана“).

 

Наистина неволно се натрапва предположението, че тъкмо те стоят зад атаката. На 10 октомври в Ирак се състояха предсрочни параментарни избори. Победител стана „Сайрун“, заел антиирански позиции. А проиранският алианс „Фатех“ и „Бригадите Хизбула“, напротив, изгубиха места и обвиниха премиера Ал Казими, че е фалшифицирал резултата от вота. Двете организации провеждат протести в Багдад. В петък се стигна до сблъсъци със силите на реда в района на „Зелената зона“. Ранени бяха над 100 души.

 

Алиансът „Фатех“ обвини Ал Казими, че лично е наредил да се използва сила срещу демонстрантите. И двете организации категорично отричат да са замесени в покушението срещу премиера. Техни представители допускат даже, че атентатът е бил имитация, която Ал Казими ще използва като претекст за репресии.

 

Експертът на Руския съвет по международните работи Кирил Семьонов посочи в коментар за „Независимая газета“, че премиерът все още е в трудни отношения с проиранските милиции. „Ал Казими се стреми да не допусне прекомерно засилване на военизираните шиитски проирански групировки. „Хашд аш Шааби“ донякъде бяха признати, станаха част от силите за сигурност, но без да изгубят самостоятелността си. Те могат да действат по собствено усмотрение – да обстрелят американците или да предприемат още нещо. Премиерът не крие, че това не му харесва, а на „Хашд аш Шааби“ не им харесват опитите му да ги постави под контрол“, каза Семьонов.

 

Това впрочем естествено не значи, че зад терористичния акт стоят именно проирански сили. Ал Казими, оглавил правителството през май 2020 г., бездруго е насъбрал достатъчно неприятели. Сред тях е групировката „Ислямска държава“. Наскоро Ал Казими рапортува за ареста на един от водачите й – Сами Джасим. Нищо чудно атентатът да е бил отмъщение за това. Той бе осъден от много държави, включително от Иран, САЩ и Саудитска Арабия. Шефът на пресслужбата на Държавния департамент Нед Прайс заяви, че американците са предложили на иракските власти съдействие в разследването.

 

А генералният секретар на Върховния съвет за национална сигурност на Иран Али Шамхани определи събитията в Багдад като опит за бунт и обвини някакви „чуждестранни центрове за анализи“. Фактически това е намек, че зад покушението срещу Ал Казими може да стоят САЩ. Отношенията на Ал Казими с официален Вашингтон няма как да се нарекат безоблачни. Той неведнъж е критикувал САЩ; Иран – също. Това впрочем не бе пречка да сключи с Джо Байдън споразумение до края на годината да бъде изтеглена по-голямата част от американския контингент, наброявал над 2000 души. Идната година в Ирак ще остане само група американски инструктори; броят им не се посочва.

 

 

 

Станете почитател на Класа