Амстердам няма да продава марихуана на чужденци?

Амстердам няма да продава марихуана на чужденци?
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    07.11.2021
  • Сподели:

Амстердам е прочут със своите "кофишопове", защото в тях легално се продават марихуана и други производни на канабиса. Много чужденци посещават града именно заради този факт.

Но тези туристи не се харесват на всички

 

 

 

Още в началото на годината кметицата на града Фемке Халсема предложи на градския съвет всички 166 кофишопа да бъдат затворени за чужденци и да останат достъпни само за гражданите на Нидерландия. Целта е по този начин да се ограничат размерите на наркотуризма. По думите на кметицата, градът трябва да стане привлекателен не с наркотиците, а със своята собствена „красота и многообразие, с богатата културна програма“.

 

Амстердам се посещава от близо 20 милиона туристи годишно

 

Амстердам, който има 850 000 жители, се посещава годишно от почти 20 милиона туристи. Много от тях идват не заради каналите и музеите, а единствено с целта да посетят някой кофишоп. Тълпите пияни и дрогирани чужденци в центъра на града отдавна са се превърнали в истински проблем за местните жители, а градският бюджет няма голяма полза от тях, тъй като те харчат парите си само за алкохол и наркотици.

 

Загуби за бизнеса

 

Ограничения за продажбата на марихуана на чужденците в Нидерландия се въвеждат постепенно от 2012 година насам и съществуват из цялата страна. Но законът, който забранява легалната продажба на марихуана и на други леки наркотици на чужденци, оставя на местните власти правото на избор какви ограничения да въведат и дали въобще да ги въвеждат.

 

Не всички в Амстердам обаче поддържат забраната като ефективна мярка за ограничаване на онези туристи, които не идват заради културата. Логично най-голямо е недоволството сред собствениците на кофишоповете, които – подобно на ресторантите и на туристическия бизнес като цяло, също са потърпевши от пандемията. Собствениците на кофишопове не само се опасяват от загуби, но и предполагат, че търговията с наркотици ще се прехвърли на черния пазар. „Ако спрем достъпа на туристите, ще изгубим 80 процента от клиентите си“, казва Ева Макгир, продавачка в един амстердамски кофишоп. „Нидерландците не стоят по кофишоповете – те си купуват канабиса и си отиват вкъщи.“

 

В т.нар. кофишопове легално се продава марихуана

В т.нар. кофишопове легално се продава марихуана

 

Както казва директорът на амстердамския Музей на канабиса Гари Галахър, туристическият бранш в Нидерландия е с намалени печалби заради спада на посетителите, макар ограниченията за влизане в страната, въведени във връзка с пандемията, да бяха смекчени. Затова той не допуска, че е особено вероятно да бъде наложена забрана за посещението на кофишопове от чужденци. "Могат да променят правилата, но не и нашата култура. Амстердам си има определен имидж и ще си остане такъв", казва той. Освен това, според Галахър, рискът за стимулиране на незаконната търговия с наркотици е твърде голям. "Когато кофишоповете бяха закрити по време на локдауна, нишата тутакси бе заета от уличните търговци. След няколко дни градските власти дадоха заден ход и кофишоповете бяха открити отново."

 

И Ева Макгир не вярва във въвеждането на забраната: "Няма как да стане", казва тя. В такъв случай забраната ще се отнася и за множеството граждани на ЕС, които живеят и работят в града, но нямат нидерландски паспорт. Същевременно Макгир разбира защо за мнозина забраната за продажбата на леки наркотици изглежда много привлекателна - и тя се дразни от шумните невменяеми тълпи.

 

26-годишният Милан, който живее в квартала на „червените фенери“ в Амстердам, разказва за грозни сцени, разигравали се пред прозореца на приземното му жилище. "Веднъж видях как един човек седна там, след което повърна." Милан е привърженик на забраната: "Тези хора се държат непочтително - не проявяват разбиране към това, че в този квартал живеят хора."

 

Вече бяха приети някои ограничения

 

Междувременно Амстердам все пак е приел известни мерки срещу наркотуризма - през лятото на тази година градските власти взеха решението годишно да бъдат разрешени максимум 20 милиона туристически нощувки. А от 1 октомври квартири под наем по линия на Airbnb могат да дават само тези, които имат регистрационен номер. След въвеждането на това изискване, предлаганите жилища и къщи за нощувка в Амстердам намаляха с 80 процента.

 

Кметицата Халсема предвижда освен това да изнесе района с „червените фенери“ извън центъра, като тази нейна инициатива има поддръжници. По данни на Dutch News, Амстердам е вложил 160 000 евро за развитие на туристическите развлечения и забележителностите, които не са свързани с наркотиците - например за улично изкуство или най-високата люлка в Европа. Целта е да се привлекат такива туристи, които се интересуват и от култура - хора, които ще обогатят града с присъствието си и ще се държат прилично.

 

Директорът на Музея на канабиса Гари Галахър смята, че повече полза, отколкото от забраните, би имало от увеличаването на полицейското присъствие в центъра на града. Той е убеден, че местните жители само ще приветстват установяването на повече ред. "Но да не се дава възможност на туристите да харчат пари тук не е особено умна идея", отбелязва Галахър.

 

Станете почитател на Класа