СЗО предупреждава за половин милион нови смъртни случаи в Европа до февруари

СЗО предупреждава за половин милион нови смъртни случаи в Европа до февруари
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    06.11.2021
  • Сподели:

На фона на новата вълна на пандемията, Световната здравна организация (СЗО) предупреди, че при сегашния темп на нарастване на заболеваемостта в Европа, още половин милион души ще умрат до февруари 2022 г., съобщава France 24. Във време, когато рестриктивните мерки се въвеждат отново в много страни, във Великобритания за първи път в света е одобрено лекарство за лечение на COVID-19, което мнозина наричат ​​„повратен момент“ в борбата с пандемията.

 

Световната здравна организация (СЗО) бие тревога: новите случаи на коронавирус се увеличават в цяла Европа.

 

ХАНС КЛУГЕ, регионален директор на СЗО за Европа:Броят на пациентите с COVID-19 отново се доближава до рекордни нива. В Европа и Централна Азия продължава да се разпространява предимно по-заразният вариант "делта". Намираме се на следващата критична точка за нова вълна на пандемията. Европа отново е в центъра на пандемия, както беше преди година.

 

 

По информация на СЗО през последната седмица броят на хоспитализациите се е увеличил повече от два пъти. Организацията предупреждава, че при настоящата ситуация още 500 хиляди души могат да умрат от COVID-19 в Европа до февруари 2022 г. в Европа.

 

В Германия - най-населената страна в Европейския съюз - през последните 24 часа броят на новите случаи на заболяването надхвърли 34 хиляди, което е рекорден показател от началото на пандемията. Тук, във Франция в сряда бяха открити 10 050 нови случая на COVID-19: за първи път от 14 септември тази цифра надхвърли 10 000. Скокът на заболеваемостта накара правителството да въведе отново масъчен режим в училищата в 39 департамента.

 

MAРИ-АН ЛЬОКOK, директор на основно училище Saint-Vincent:Целта е да се гарантира, че няма да стигнем до ситуация, в която часовете трябва да бъдат отменени.

 

И в Холандия в отговор на нарастването на заболеваемостта се въвеждат рестриктивни мерки, които на практика бяха изоставени. Те включват използването на "здравни паспорти" в музеи, зоологически градини и спортни зали, както и задължителното носене на маски на закрити обществени места.

 

Обединеното кралство също се бори с рекорден скок на пандемията, като всеки ден се регистрират средно 40 000 нови случая. И все пак може да има лъч надежда за прогрес. Обединеното кралство стана първата държава, която одобри първите в света хапчета за лечение на COVID-19.

 

Антивирусното лекарство, разработено от фармацевтичната компания Merck, е предназначено за възрастни над 18 години, които са заразени с вируса и са изложени на риск от тежко заболяване. Някои виждат това лекарство като "повратна точка" в борбата с пандемията COVID-19.

 

 

Превод: ЕС

Станете почитател на Класа