Федерални агенти арестуваха анализатора, замесен в „Досието Стийл“ срещу Тръмп

Федерални агенти арестуваха анализатора, замесен в „Досието Стийл“ срещу Тръмп
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    06.11.2021
  • Сподели:

Американски агенти арестуваха анализатора, който послужи като основен източник за досието на Кристофър Стийл с непристойни клюки за Доналд Тръмп. Досието беше използвано, за да оправдае подслушването от ФБР на кампанията на Тръмп.


Анализаторът Игор Данченко беше арестуван в четвъртък по нареждане на специалния прокурор Джон Дърам, съобщи за първи път New York Times. Министерството на правосъдието по-късно потвърди ареста. На Дърам беше възложено от бившия президент Доналд Тръмп да разследва обвиненията в неправомерни действия по разследване на ФБР - т. нар. „Russiagate", което разглеждаше предполагаеми връзки между кампанията на Тръмп през 2016 г. и Русия.


Бивш служител в института Брукингс, Данченко послужи като основен източник на голяма част от информацията, която по-късно влезе в прословутото досие на бившия британски шпионин Кристофър Стийл.


Досието в крайна сметка беше използвано от ФБР за получаване на разрешение за шпиониране на кампанията на Тръмп, като тази контраразузнавателна операция в крайна сметка се разви в разследването на специалния прокурор Робърт Мюлер „Russiagate". По-късно Мюлер установи, че не е имало тайно споразумение между кампанията на Тръмп и руското правителство.


Стийл, който беше нает от изследователска фирма на демократите, за да изкопае мръсотия по Тръмп, погълна всичко, с което Данченко го захрани, въпреки че според съобщенията Данченко е казал на ФБР, че никога не е имал намерение клюките, с които е захранил Стийл, да се окажат замесени в. разследване на престъпление.


През 2019 г. главният инспектор на Министерството на правосъдието силно критикува ФБР, че продължава да цитира досието дори след като агенцията интервюира Данченко и научи, че информацията в него е подозрителна.


Тази информация включваше недоказани твърдения, че адвокатът на Тръмп, Майкъл Коен, е отлетял за Прага, за да се срещне тайно с руски официални лица, и скандални твърдения, че руското правителство е заснело проститутки, уриниращи върху Тръмп в московска хотелска стая - така наречената "пикаеща лента".


Въпреки че съдържанието на досието отдавна е дискредитирано, Стийл каза пред ABC News миналия месец, че поддържа твърденията за Коен, въпреки че разследването на ФБР и Мълър ги обявиха за неверни. Стийл също така настоя, че „лентата с пикаенето вероятно съществува – но Москва не я е пуснала, защото руснаците смятат, че са получили доста добра стойност от Доналд Тръмп, когато той беше президент".


Данченко беше освободен под гаранция от 100 000 долара по-късно през деня. Наредено му е да предаде паспорта си и да не пътува извън района на Вашингтон, но няма да носи електронен монитор.


Преди да се замеси в скандала с досието на Стийл, Данченко привлече вниманието на американските власти и беше разследван от ФБР десетилетие по-рано за предположението, че е служил като „руски агент" в САЩ. Данченко отрече обвинението.

Станете почитател на Класа