Внедряването на 5G се забавя поради опасения за „големи смущения“ на самолетите

Внедряването на 5G се забавя поради опасения за „големи смущения“ на самолетите
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    06.11.2021
  • Сподели:

Доставчиците на клетъчни мрежи Verizon и AT&T бяха принудени да отложат пълното внедряване на 5G, тъй като Федералната авиационна администрация на САЩ предупреждава, че разширяването в определена честотна лента ще попречи сериозно на лентите, използвани за безопасността на самолетите.


Планираното внедряване на 5 декември през честотите на C-лентата, които предлагат „добра до голяма скорост" в средния диапазон на радиочестотния спектър, ще бъде отложено поне до 5 януари, съобщиха AT&T и Verizon. Компаниите се надяват да работят с FAA, за да отговорят на опасенията й относно потенциални смущения в оборудването за безопасност в пилотската кабина, което също използва лентата C, казаха запознати с въпроса пред Wall Street Journal.


Корпорациите дадоха на търг общо 70 милиарда долара, за да получат достъп до C-лентата по-рано тази година, но авиационната индустрия протестира срещу използването й, като твърди, че „може да се очакват големи смущения в използването на националната система за въздушно пространство".


Компаниите вече имат високоскоростна 5G свързаност в по-високи честотни ленти, където използват технология с милиметрови вълни, и ниски честоти, които са забележимо по-бавни. Въпреки че те не са единствените две компании, които въвеждат 5G, техният конкурент T-Mobile вече е избрал значителна част от спектъра на средната лента, която (все още) не работи в C-лентата.


Авиоиндустрията очевидно се опитва да привлече вниманието на телефонните компании от известно време, след като проведе среща през август с Федералната комисия по комуникациите, за да предупреди за предстоящия сблъсък между двете области. Освен ако не се направи нещо, предупредиха те, могат да се очакват „големи смущения, които ще принуждават FAA драстично да намали оперативния капацитет на авиацията".


След като не успя да убеди другите в спешността на въпроса, FAA пусна „специален информационен бюлетин" по-рано тази седмица, очертаващ потенциалната намеса на 5G с хардуера за безопасност на самолета, която зависи от достъпа до радиовисотомерите. До тази седмица агенцията планираше да издаде официални мандати, ограничаващи използването на автоматизирани системи, включително тази, която помага на пилотите да летят и кацат при лошо време. Забраните са предназначени да предотвратят всякакви смущения от 5G сигнали, които посягат на честотната им лента, тъй като се очакваше 5G операторите да разгърнат технологията си на 5 декември.

 

Групата за безжична търговия CTIA настоя, че 5G мрежите могат безопасно да използват спектъра, посочвайки 40 страни, в които те са работили едновременно с компютрите за безопасност на авиокомпаниите.

Станете почитател на Класа