Съдът отхвърли жалбата на Blue Origin за договора на SpaceX с НАСА

Съдът отхвърли жалбата на Blue Origin за договора на SpaceX с НАСА
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    06.11.2021
  • Сподели:

Делото, заведено от аерокосмическата компания Blue Origin срещу SpaceX, в опит да прекрати договора, който НАСА подписа с тази компания, беше отхвърлен от федерален съд за искове, който по този начин се произнесе в полза на защитата. Джеф Безос обяви това в акаунта си в Twitter.


„Това не е решението, което искахме, но уважаваме решението на съда и желаем на NASA и SpaceX успех в техния договор", пише Безос, основател на Blue Origin.


Илон Мъск, основател на SpaceX, коментира новината, като публикува в акаунта си в Twitter мем със съдия Дред и думите: „Бяхте съден".


Американската космическа агенция също се позова на решението на съда и увери, че „ще има други възможности за компаниите да си партнират с НАСА, за да установят дългосрочно човешко присъствие на Луната, по програмата Artemis". НАСА също съобщи, че в резултат на решението работата със SpaceX по този проект ще бъде възобновена „възможно най-скоро".


През август 2021 г. Blue Origin заведе дело срещу SpaceX пред Федералния съд за искове (FCC), след като НАСА възложи на компанията на Мъск договора за изграждане на превозно средство, което да транспортира астронавти до Луната, по проекта Artemis.


В допълнение, космическата компания на Безос стартира рекламна кампания същия месец, твърдейки, че „ракетата Starship на SpaceX е изключително сложна и високорискова за изпълнение на възложената й мисия".


Успоредно с това Amazon се присъедини към съдебната битка, като подаде протести до FCC относно изстрелванията на сателитите Starlink, извършени от SpaceX. „Чрез изстрелване на сателити с антени без лиценз, изстрелване на неодобрени ракети, изграждане на неодобрена кула за изстрелване или повторно отваряне на фабрика в нарушение на местна здравна заповед, поведението на SpaceX и други ръководени от Мъск компании показва едно нещо: правилата съществуват за други хора, а тези, които настояват или просто искат спазване, заслужават подигравка и атака „ad hominem", се казва в писмото на компанията на Джеф Безос.


През октомври директорът на SpaceX Илон Мъск обвини компаниите на Джеф Безос, че прибягват до правната система, за да забавят напредъка на неговия космически проект. „Не можете да съдите начин да стигнете до Луната", каза милиардерът.

Станете почитател на Класа