Pfizer подкрепи рекордите на Wall Street след новината за новото Covid хапче

Pfizer подкрепи рекордите на Wall Street след новината за новото Covid хапче
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    06.11.2021
  • Сподели:

Основните щатски борсови индекси приключиха последната сесия на зелена територия и с нови рекорди, подкрепени от оптимизма около новото хапче срещу коронавирус на американската фармацевтична компания Pfizer, съобщава CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове на Нюйоркската фондова борса Dow Jones Industrial Average напредна с 203,72 пункта, или с 0,56%, до 36 327,95 пункта, записвайки нов рекорд.

 

Широкият измерител S&P 500 отчете ръст от 0,37 на сто до 4697,53 пункта. Това е седма поредна положителна сесия за индекса.

 

Технологичният показател Nasdaq Composite се покачи с 0,20% до 15 971,59 пункта.

 

Във фокуса на инвеститорите попаднаха данните за американския пазар на труда, който през октомври прибавя 531 000 работни места. В същото време нивото на безработицата е спаднало до 4,6%, докато пазарът на труда се възстановява от лятното затишие. Анкетирани от Bloomberg анализатори очакваха да са били създадени 450 000 работни места, а безработицата да спадне до 4,7%.

 

Pfizer подкрепи рекордите на Wall Street след новината за новото Covid хапче

 

Ръстът на работните места се забави през август и септември, тъй като делта вариантът на Covid-19 навлезе сериозно в САЩ и много служители – поради финансови, здравословни или други причини, се отказаха от търсенето на работа.

 

Книжата на Pfizer поскъпнаха с над 10%, след като компанията обяви, че нейно хапче срещу Covid-19 е намалило хоспитализацията и смъртните случаи при високорискови пациенти с 89% - резултат с потенциал да промени начина, по който се лекува болестта, причинявана от коронавируса, и да измени хода на пандемията.

 

Производителят на лекарства обяви в петък, че вече не приема нови пациенти в клинично проучване на лекарството „заради огромната ефикасност“ и планира да подаде откритията за спешно разрешение от американските регулатори възможно най-скоро.

 

В същото време книжата на Merck, която представи друг медикамент срещу коронавируса, поевтиняха с над 9%. Цената на акциите на Johnson and Johnson и Eli Lilly отчете спад съответно от 0,7% и 2,2 на сто.

 

Новината около лекарството подкрепи и акциите на компаниите, които остават най-тясно обвързани с икономическото възстановяване. Цената на книжата на United Airlines и American Airlines се повиши съответно със 7 на сто и 5,7%. Акциите на Royal Caribbean и Norwegian Cruise Line поскъпнаха съответно с над 8% и 7,8 на сто.

 

Книжата на Expedia прибавиха над 15%, след като туристическата компания отчете печалба за третото тримесечие, подкрепена от звеното за наемане на ваканционни имоти Vrbo. Нетната ѝ печалба е достигнала 362 млн. долара през трите месеца до края на септември, спрямо загуба от 221 млн. долара година по-рано.

 

Цената на акциите на Uber Technologies се повиши с 4,3%, след като компанията за споделено пътуване отчете коригирана печалба от 8 млн. долара преди лихви, данъци и амортизация през трите месеца, приключили на 30 септември. Преди това Uber прогнозираше резултати между загуба от 25 млн. долара и печалба от 25 млн. долара.

 

Книжата на Meta, преди Facebook, поскъпнаха с 1,5%, след като компанията обяви, е обмисля да отвори своите първи физически магазини, свързани с устройства за достъп до т.нар. метавселена. Магазините, за чието отваряне не е обявена дата, ще позволят на компанията да показва устройства, като очила за виртуална реалност и такива за телеконферентни разговори, които позволяват на хората да провеждат видеочат през Facebook. Това ще са първите физически магазини на гиганта.

 

На облигационните пазари доходността по 10-годишните американски държавни ценни книжа се понижи до 1,453%.

Доларовият индекс отчете спад от 0,14 на сто до 94,22 пункта.

 

На петролните пазари цената на сорт Брент нарасна с 2,43% до 82,50 долара за барел,,докато тази на американския лек суров петрол WTI се повиши с 2,9% до 81,16 долара за барел. Нов положителен импулс беше осигурен, след като Саудитска Арабия реши да повиши цените на всички сортове петрол, добивани в Кралството, игнорирайки призивите на американския президент Джо Байдън да увеличи добива на петрол, за да бъде спрян възходящия тренд на пазара.

 

Златото от своя страна поскъпна с 1,3% до 1816,80 долара за тройунция.

 

Станете почитател на Класа