Путин: Хиперзвуковите ракети „Циркон“ влизат на въоръжение в Русия от 2022 година

Путин: Хиперзвуковите ракети „Циркон“ влизат на въоръжение в Русия от 2022 година
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    04.11.2021
  • Сподели:

На заседание по въпросите на отбраната президентът допълни, че провежданите тестове също така убедително потвърждават уникалните характеристики на лазерните системи „Пересвет“ и хиперзвуковите комплекси „Авангард“ и „Кинжал“

 

 

Изпитанията на хиперзвуковата крилата ракета „Циркон“ са към завършване, а от следващата година тя ще влезе на въоръжение във Военноморските сили. Това обяви руският президент Владимир Путин в сряда на редовно заседание по въпросите на отбраната, предават ТАСС и Агенция "Фокус".

„Изпитанията на хиперзвуковата крилата ракета „Циркон“ с морско базиране са към завършване. По време на изпитанията тя точно, в пълно съответствие със задачата, порази както наземни, така и морски цели от подводно положение и от надводни кораби. От следващата година тези ракети ще започнат да се доставят за оборудване на руския флот“, каза Путин.

 

http://epicenter.bg/images/news/102020/thumbs/main_1602061189.jpg

Той допълни, че провежданите тестове също така убедително потвърждават уникалните характеристики на лазерните системи „Пересвет“ и хиперзвуковите комплекси „Авангард“ и „Кинжал“.

Според президента е особено важно разработването и въвеждането на технологии, необходими за създаване на нови хиперзвукови оръжейни системи, мощни лазери, роботизирани системи, които ще могат ефективно да противодействат на потенциални военни заплахи. „Това означава, че те допълнително ще укрепят сигурността на страната ни“, заключи Путин.

Руският лидер каза, че развитието на модерни оръжия е осигурило високо ниво на руската военна сигурност за десетилетия.

„Днес ще обсъдим как протича оборудването на армията и флота със системи на нови физически принципи. Създаването у нас на лазерни, хиперзвукови, кинетични и други оръжия, които нямат аналози в света, се превърна в истински пробив в областта на военните технологии и, наистина, в пъти повиши способностите на въоръжените сили за много години, дори десетилетия, гарантираха високо ниво на военна сигурност в Русия“, подчерта Путин.

Той добави, че създаването на такива оръжия също е помогнало за укрепване на стратегическия паритет.

„Днес разработването и серийното производство на такова ефективно, високотехнологично, иновативно оръжие е една от ключовите насоки в развитието на въоръжените сили“, подчерта президентът.

 

 

 

Станете почитател на Класа