Меркел: Ще има силни ограничения за неваксинирани

Меркел: Ще има силни ограничения за неваксинирани
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    03.11.2021
  • Сподели:

Ще има "строги ограничения за тези, които не са ваксинирани“, е заявила германският канцлер Ангела Меркел пред изпълнителния борд на своята  партия CDU по информация на ntv. Тя била изключително загрижена за експоненциалния растеж на случаите от Covid-19. На срещата тя и изпълняващият длъжността федерален министър на здравеопазването Йенс Шпан са говорили за актуалната пандемична ситуация в страната. „Не са изключени ежедневни изследвания на работното място за неваксинирани хора. Ограниченията могат да надхвърлят 2G модела“, пояснява Меркел.

 

Регистрираните нови случаи в страната се увеличават от дни. Според института Robert-Koch седемдневната честота в момента е 153,7. Увеличава се заетостта на интензивните отделения с пациенти с коронавирус. Съществуват обаче огромни регионални различия. Тюрингия (306,5), Саксония (284,4) и Бавария (248,9) са с много висока честота - в Шлезвиг-Холщайн, от друга страна, стойността е значително по-ниска при 70,6. Само в Бавария има три области с заболеваемост над 600. В същото време процентът на ваксинация в цялата страна стагнира.

 

На този фон дебатът за бустерните ваксинации за населението набира скорост. Докато Шпан отново призова за т. нар. бустерна ваксинация за почти всички възрастови групи, Националната асоциация на лекарите (KBV) натисна спирачките. Шефът на KBV Андреас Гасен разкритикува факта, че политиците не се придържат към препоръката на Постоянната комисия за ваксинации (STIKO), че в момента с трета доза трябва да се ваксинират само всички над 70-годишни.

 

Президентът на STIKO Томас Мертенс заяви, че комисията проучва дали трябва да препоръча бустерна ваксинацията не толкова заради индивидуалната защита, а заради по-ниското разпространение на вируса сред населението. Той се позова на опита в Израел.

 

Здравните министри на провинциите ще обсъдят ситуацията в четвъртък и петък.

 

Междувременно гръцкият министър на здравеопазването Танос Плеврис обяви тази вечер нова поредица от мерки, насочени срещу разпространението на Covid-19 в страната, съобщава Ройтерс.

 

„Ограниченията ще засягат неваксинираните, защото те са в най-голям риск и трябва да има мерки, които да ги защитят". По-конкретно всички неваксинирани в частния и в публичния сектор ще бъдат задължени да си правят по два PCR или бързи теста седмично.

 

Освен това достъпът на неваксинирани лица в банки, обществени институции, търговията на дребно, смесени пространства на заведения и фризьорски салони ще става единствено след представяне на отрицателен PCR или бърз тест. Няма да има такива ограничения в хранителните магазини, аптеките и храмовете.


Увеличават се на 5 хиляди евро глобите за собствениците на заведения, които допускат неваксинирани в закритите помещения. Наказанието за нарушенията на разпоредбите включва и затваряне на заведението за 10 дни.

 

Плеврис каза, че въпреки епидемичния взрив страната не може да предприеме по-строги ограничителни мерки, доколкото 73 процента от населението е ваксинирано. Той каза, че "всички данни показват, че тези, които са се ваксинирали, са изправени пред 30 пъти по-нисък риск от тежко заболяване или заболяване, което да ги отведе в интензивно отделение", а "над 85 процента от пациентите в интензивните отделения са неваксинирани".

 

Министърът каза, че от 5 ноември се отваря платформата за запазване на час за ваксинация с трета доза на всички лица над 18-годишна възраст, стига да са изтекли 6 месеца от втората доза на ваксината им. Гръцкото правителство започва и кампания за насърчаване на ваксинацията с телевизионни спотове с научни данни и със съобщения на мобилните телефони на неваксинираните.

 

Днес за втори пореден ден Гърция отчете рекорден денонощен брой новозаразени. За последните 24 часа в страната са регистрирани 6700 положителни теста.

 

 

 Бойчо Попов

Станете почитател на Класа