Основните точки от речта на Путин на форума Валдай

Основните точки от речта на Путин на форума Валдай
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    23.10.2021
  • Сподели:

Руският президент Владимир Путин участва в срещата на форум Валдай, която се проведе в руския град Сочи. По време на срещата той представи своето виждане за световната ситуация и проблеми, и отговори на различни въпроси. Тазгодишната тема бе „Глобални сътресения: човешкото същество, ценностите и държавата".


Според президента „социално-икономическите противоречия са се влошили до степен, която в миналото доведе до сътресения в световен мащаб: световни войни, кървави социални катаклизми. Всички казват, че съществуващият модел на капитализъм – който днес е в основата на социалната структура в огромното мнозинство страни – е изчерпан. В неговите рамки вече няма изход от плетеница от противоречия, която все повече се заплита", каза Путин.


Руският президент отхвърли идеята, че настоящата социална криза е причинена пряко от пандемията на коронавирус. „Причините за социалното недоволство са много по-дълбоки, а разпространението на вируса е само повод", каза Путин.


„В резултат на това неравенството нараства както в обществата, така и в международен план", смята Путин, подчертавайки нарастването на екстремизма и неконтролираната миграция като два начина за реакция на социалното разочарование.


„Всички държави декларират на думи своята привързаност към идеалите за сътрудничество, желанието си да работят заедно за решаване на проблеми, но, за съжаление, само на думи. В действителност се случва обратното. Егоистичните интереси са надделели. изцяло над концепцията за общото благо. Институциите на глобалното управление не винаги работят ефективно", смята президентът.


В същото време „промяната в баланса на силите предполага преразпределение на действията в полза на онези развиващи се страни, които досега се чувстваха изключени. Направо казано, господството на Запада в световните дела, което започна преди няколко века и стана почти абсолютно за кратък период от време в края на 20-ти век, отстъпва място на много по-разнообразна система. Мирният преход към този тип система е труден, но възможен", каза Путин.


Руският президент обаче отхвърли идеите на турския си колега Реджеп Тайип Ердоган, който разкритикува сегашния формат на Съвета за сигурност на ООН, основан на изхода от Втората световна война. „Ако премахнем ветото на постоянните членове, ООН ще умре същия ден", каза Путин.


„Русия и Китай поддържат приятелството си не срещу някого, а защото това служи на интересите и на двете страни. За разлика от НАТО, Русия и Китай не създават военен блок, те нямат такива планове", каза Путин.


„В тази нова международна ситуация войните не завършват победоносно за нито една от страните", подчерта Путин. Според президента „преди войната, загубена от една държава, означаваше победа за друга, но сега всичко е различно, независимо кой поема водещата роля, войната не спира, тя променя формата си".


Путин определи глобалните дигитални платформи като „ефимерни" и увери, че „опитите им да узурпират функциите на държавата ще се провалят, както се случи в САЩ. Въпреки цялото им величие, което разбира се е очевидно. Както видяхме във вътрешните процеси на САЩ, те все още не са успели да узурпират политически или правителствени функции. Това са ефимерни опити", каза той.


За Путин борбата за равенство, както в момента се разбира на Запад, се превърна в „агресивен догматизъм, граничещ с абсурд". "Противодействието на проявите на расизъм е нещо необходимо и благородно, но в новата култура на отмяната това се превръща в обратна дискриминация. Обсесивното акцентиране върху расовия въпрос разделя хората още повече", каза президентът, който определи като " тотална фантасмагория" дискусията за половите права на мъжете и жените.


Президентът припомни, че болшевиките са проявявали "абсолютна нетърпимост към всяко мнение, различно от тяхното ". В този смисъл той подчерта, че "гледайки какво се случва в различни западни страни сега, виждаме практиките, които Русия е оставила в далечното минало".


Президентът подчерта, че взаимното свързване на различни ценности позволява да се разширят познанията на човек, но този процес трябва да бъде органичен и не може да бъде бърз. „Опитите да се диктуват ценностите в условията на несигурни и непредсказуеми перспективи допълнително усложняват и без това острата ситуация и като цяло водят до обратна реакция и обратен резултат от очакваното", каза той.


Путин заяви, че "социалните и културни смущения, които се случват в САЩ и Западна Европа, не са проблем за Русия. Не стигаме до там", каза той, добавяйки, че някои хора в западните страни вярват, че „агресивното изтриване на страниците от историята или отказът от основни въпроси като майка, баща, семейство или дори разликата между половете са етапите към социално обновление. Но искам да подчертая, че това е тяхно право", заяви президентът и помоли "никой да не влиза в къщата ни, тъй като мнозинството руски граждани имат друга гледна точка по въпроса".

 

Говорейки за друг аспект на политическия дискурс, руският президент възрази срещу пренаписването на историята, по-специално на Втората световна война. „Манипулирането на събитията от миналото за решаване на днешните проблеми в международните отношения не водят до взаимно разбирателство."

Станете почитател на Класа