Amazon предлага 3000 британски лири за работа по време на Коледа

Amazon предлага 3000 британски лири за работа по време на Коледа
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    23.10.2021
  • Сподели:

Коледното обратно броене започна, елхите са по магазините. Миналата година, по Коледа, бяхме насред нарастващи случаи на Covid и сурово блокиране; ако повечето от нас са честни, беше доста мрачно. Тази година семействата искат дълго закъснялото коледно настроение и кой може да ги вини?


Въпреки това, празнините по рафтовете на супермаркетите и предупрежденията от магазините за играчки, че всяко дете (палаво или добро) може да не получи всичко, което иска тази година, вече започнаха. Вече знаем, че Дядо Коледа се грижи по-малко за бедните деца, отколкото за богатите деца чрез сравняване размерите на планините от неща под елхата всяка година. Но не се притеснявайте! Amazon, този гигант, който продължава да дава работа на работническата класа, е на разположение и тази година той ще спаси Коледата.


В момента Amazon е в процес на набиране на персонал, предлагайки „Златен поздрав" за всеки работник, който е готов да се присъедини към тях през коледния период. Те са особено насочени към работници от други компании, като им предлагат между £1000 и £3000, за да напуснат настоящите си работодатели и да работят в Amazon. Това е хубаво нещо - може да си помислите - работниците получават допълнителни пари и няма съмнение, че Amazon сега плаща над минималната заплата за складовите работници. Въпреки че работата в склад на Amazon е тежка работа и трябва да заслужите всяка стотинка от тази заплата, при условия, които бившите работници са описали като „като магазин за пот".


Работните места на работническата класа са тежки, мръсни и ниско платени, но бизнес моделът на Amazon за наводняване на пазара с евтини и лесно достъпни продукти, използвайки и инвестирайки в технологии, е разрушителен модел, модел на скакалец. Те завземат и премахват всеки ресурс по пътя си и по този начин закриват всяка форма на конкуренция. Другите търговски обекти, складове и секторът на хранително-вкусовата промишленост отбелязват, че е трудно да се привлекат и задържат работници, а 3000 лири са много пари за хората на ниско платени работни места. Но, както всеки капиталист ще ви каже, пазарът определя цената и не е ли положително, че хората от работническата класа получават малко полза от почасовата си ставка?


Нашите главни улици умират - и аз също осъзнавам, че центровете на градовете и главните улици имат много повече приложения, отколкото просто да се купуват неща. Хората се срещат, говорят, създават култура, поддържат местните традиции живи и създават нови в градовете и градските центрове. Поръчването онлайн ни държи атомизирани и изолирани у дома в нашето собствено блокиране.


Знаем, че профсъюзите не са добре дошли в тези мега корпорации и че колективното договаряне, работническите комитети там не се случват. Мега-бегемотите имат цялата сила и ние даваме все повече сили, като не ги предизвикваме.


Какво се случва, когато технологиите отново променят обществото? Ако разчитаме на мегакапитализма, за да определим дневния ред на заплащането и условията, как се оформят нашите градове и култура и ритъмът на обществото y - те ще продължат да го оформят и контролират по свой образ. Представете си света на Amazon – една антиутопия на блокиране, изолация и пристрастяване към онлайн пазаруването, където Безос е Дядо Коледа! Всъщност, може би вече не е нужно да използвате въображението си, за да си представите това.


Amazon, който връчва „златни поздрави", за да накара хората да работят в складовете му по Коледа, не е „победа за работниците" - това е подкуп от Джеф Безос, който да му помогне да продължи завладяването на пазара.
Д-р Лиза Маккензи

Станете почитател на Класа