Илон Мъск ще изгради 46 километра мрежа от подземни тунели с 51 станции в Лас Вегас

Илон Мъск ще изгради 46 километра мрежа от подземни тунели с 51 станции в Лас Вегас
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    23.10.2021
  • Сподели:

Властите на окръг Кларк, в щата Невада, дадоха разрешение на компанията на Илон Мъск The Boring Company да напредва с работата на Vegas Loop, проект, който планира да създаде мрежа от тунели под град Лас Вегас, съобщават местните медии.


Компанията планира да изгради разклонена мрежа от подземни виадукти за бързо транспортиране на борда на електрически автомобили Tesla, с обща дължина от 46 километра и 51 станции.


Според изчисленията на инженерите, инфраструктурата ще има капацитет за 57 000 пътници на час, което е доста над 12 000 пътници, които ежедневно използват монорелсовата железница в Лас Вегас.


От The Boring Company уточняват, че въвеждането в експлоатация на станциите ще бъде постепенен процес, тъй като градските власти разрешават изграждането на всяка една от тях поотделно.


По този начин се очаква първата станция да бъде готова след два месеца, а четири месеца по-късно вече ще има между 5 и 10 станции. Така около 15-20 станции ще бъдат откривани годишно, завършвайки системата в продължение на три години.


Всички работи ще бъдат заплатени от компанията на Илон Мъск, с което инициативата няма да натоварва общинския или държавния бюджет, въпреки че изграждането на отделни станции ще бъде съфинансирано от казината, разположени в близост до тях .


Компанията изчислява, че пътуването по системата Vegas Loop ще бъде по-евтино от тарифите на такситата. По този начин пътуването от летището до конгресния център на града — около пет километра — ще струва 10 долара и ще отнеме само пет минути.

Станете почитател на Класа