Американски тест на хиперзвуково оръжие дерайлира поради повреда на ракетата

Американски тест на хиперзвуково оръжие дерайлира поради повреда на ракетата
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    23.10.2021
  • Сподели:

Тест на компонентите на хиперзвуковото оръжие за армията и флота на САЩ беше провален от повреда на ракетата, съобщиха източници пред Ройтерс в четвъртък. Инцидентът е отделен от три по-рано успешно проведени теста.


Опитът на Пентагона за тестово изстрелване на хиперзвуково оръжие претърпя неуспех, когато ракета-носител, не успяла да излети, според хора, запознати с тестовото изстрелване.


Тестът трябваше да „потвърди аспекти на едно от хиперзвуковите планиращи оръжия на Пентагона в процес на разработка", според два от източниците.


Стартирането беше отделно от трите успешни теста на компоненти за хиперзвуково оръжие, проведени в сряда, които „успешно демонстрираха модерни хиперзвукови технологии, възможности и прототипни системи в реалистична операционна среда. Успешните тестове, проведени от американската армия и флот в полетното съоръжение на НАСА Wallops във Вирджиния, разгърнаха части от хиперзвукови ракетни системи, които са предназначени да бъдат пуснати в експлоатация през следващата година.", според изявление на Пентагона.


Хиперзвуковите планиращи оръжия, като това, за което беше съобщено в четвъртък, че опитът се е провалил, се изстрелват от ракета в горните слоеве на атмосферата и оттам трябва да се плъзгат към целта си със скорост над пет пъти по-голяма от скоростта на звука.


Изстрелванията следват успешни демонстрации от страна на съперниците на САЩ - Русия и Китай - на собствената им хиперзвукова ракетна технология, изстрелвания, за които президентът на САЩ Джо Байдън призна, че са предизвикали известна загриженост в администрацията му.


Докато САЩ имат най-голямата и най-скъпата армия в света, нейната технология изостава от тази на други страни в няколко ключови области.

Станете почитател на Класа