В клетка - как афганистанските момичета се завръщат в университетите

В клетка - как афганистанските момичета се завръщат в университетите
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    23.10.2021
  • Сподели:

След месеци у дома завръщането на афганистанските момичета в университетските аудитории е все по-близо. Но те ще се завърнат на лекции в ограждения, приличащи на клетки, изолирани от колегите си, с които допреди няколко месеца свободно са комуникирали.

 

В началото на седмицата ректорът на Кабулския университет публикува снимка на променените аудитории, които вече са в съответствие с "ислямските норми".

 

Как започна всичко?

 

Както страната, така и университетите бяха превзети от талибаните. От септември Кабулският университет е с ново ръководство. Мохамад Ашраф Гайрат е новият ректор на университета. Още в първите дни след назначението си той съобщи, че основната му цел ще бъде ислямизацията на обучението.

 

Image

 

Така само за няколко дни около университетските кампуси бяха издигнати пропусквателни пунктове, през които жени - лектори и студентки, не бяха допускани. Дни по-късно всички инакомислещи професори бяха освободени, а обучението беше прекратено заради липсата на "ислямска учебна среда" или с други думи, заради липсата на аудитории само за жени.

 

Още ограничения за момичетата

 

В края на септември новоназначеният ректор на Кабулския университет публикува в профила си в "Туитър" новите ограничения за студентките.

 

Освен задължителния черен хиджаб (по думите на ректора "истински ислямски хиджаб") за момичетата се въвеждат допълнителни забрани за носенето на парфюм, дрехи в ярки цветове, както и обувки на ток.

 

Image

 

Според Гайрат парфюмът, цветовете и високите токчета "съблазняват мъжете и причиняват морален упадък".

Според талибаните тези рестрикции кореспондират на ислямските ценности.

 

Какво се случва с лекторите жени?

 

Докато обаче в университета се поставят заграждения за студентките и - по думите на Гайрат  - се създава "ислямска учебна среда", преподавателите жени са принудени да бъдат вкъщи без доход или да останат на улицата. Буквално.

В социалните мрежи се появи кадър на лектор от Кабулския университет, която е принудена да продава гривни по тротоарите.

 

 

Дали обаче жените ще могат да се върнат на работа в университетите, все още е неясно. В началото на септември новият ректор предложи жените да преподават само на жени. Лекциите на момчета трябваше да се водят само от мъже или от жени зад завеса. Това предложение обаче беше отхвърлено както от критиците на новия режим, така и от талибаните, според които жените не могат да преподават на мъже по принцип, без значение от наличието на завеса, ограждение или стена.

 

Тази теза, разбира се, е свързана със свръхконсервативното тълкуване на религиозния закон, според което мъжът превъзхожда жената.

 

Станете почитател на Класа