Варшава: Няма да се съобразим с декларацията за върховенството на закона на ЕП

Варшава: Няма да се съобразим с декларацията за върховенството на закона на ЕП
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    22.10.2021
  • Сподели:

Според авторите на документа Конституционният съд на Полша се е превърнал в инструмент за легализиране на незаконната дейност на властите

 

 

Полските власти не вярват, че резолюцията, приета в четвъртък от Европейския парламент (ЕП), която изразява недоволство от действията на Варшава, която според депутатите се опитва да подкопае върховенството на европейското право, е с обвързващ характер.

 

Това съобщи в петък пред Полското радио заместник-министърът на външните работи на републиката Пьотр Вавжик, предаде "Фокус".

По думите му, тази резолюция на Европейския парламент „няма обвързваща сила за никого“. „Това е изключително израз на възгледите на евродепутатите“, каза говорителят на външното министерство. Според Вавжик ЕП е „орган, действащ изключително под диктата на настоящата политическа ситуация“.

 

http://epicenter.bg/images/news/72016/thumbs/main_1467815707.jpg

Резолюцията, критикуваща Полша, беше подкрепена от 502 депутати, 153 се обявиха против приемането й, 16 се въздържаха. Депутатите изразиха дълбоко съжаление относно решението на полския съд от 7 октомври 2021 г., което те възприемат като атака срещу ценностите на европейската общност. Според резолюцията полският съд няма законност и независимост. Според авторите на документа Конституционният съд на Полша се е превърнал в инструмент за легализиране на незаконната дейност на властите.

Европейският парламент поиска парите на данъкоплатците в ЕС да не се предоставят на правителства, които умишлено и системно нарушават европейските ценности. Депутатите призоваха Европейската комисия да предприеме действия срещу Полша, включително да спре плащанията от бюджета на ЕС.

Според Вавжик замразяването на националния план за възстановяване от Брюксел е неоснователно и незаконно. Бездействието на Европейската комисия по този въпрос „ще бъде основание Полша да подаде жалба до Съда на ЕС“, каза той.

През юли Европейският съд се произнесе по иск на Европейската комисия, че полската система за дисциплинарен контрол върху съдиите нарушава върховенството на закона и създава предпоставки за възникване на зависимост на съдебната власт от изпълнителната власт. На 7 октомври Конституционният съд на Полша, по искане на властите в страната, потвърди приоритета на полските закони пред европейските. Това решение предизвика нова вълна от критики от Брюксел и провокира разговори за възможността за лишаване на Полша от средства от европейските фондове.

 

 

 

Станете почитател на Класа