Борел: „ЕС все повече рискува да стане обект, а не актьор“

Борел: „ЕС все повече рискува да стане обект, а не актьор“
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    12.10.2021
  • Сподели:

Върховният представител на ЕС по външните работи и политиката на сигурност Хосеп Борел публикува в неделя текст за своята визия за мястото на Европейския съюз в света. В него ръководителят на международната политика на блока потвърждава, че „настъпват важни промени и трябва да действаме, ако не искаме да живеем в световен ред, който не можем да спрем да оформяме".


Борел смята "В момента има две основни тенденции в международните отношения: едната е възходът на Китай и реакцията към него - като създаването на алианса AUKUS - и другата е многополюсната динамика на участници като Русия". „В тази ситуация европейците все повече рискуват да станат обект, а не участник в международните отношения, да реагират на решенията на други хора, а не сами да ръководят и оформят събитията", посочва той.


„Щастливи ли сме ние, като Европейски съюз, да продължим да бъдем един вид регионален участник, фокусиран главно върху икономическата и регулаторната сила, за която световните дела и твърдата сила са твърде сложни?" се пита европейският дипломат, като същевременно потвърди, че „няма безплатен обяд, тоест, пасивността също има висока цена ".


Що се отнася до въпроса дали да продължим да развиваме собствените въоръжени сили на ЕС или да го направим в рамките на НАТО, Борел го нарече „абстрактен и откровено разделен дебат" и призова за комбиниране на двата подхода.


Той също така съобщи, че на неофициално заседание на Европейския съвет ръководителите на държавите-членки на ЕС са договорили четири „основни направления на действие на блока, свързани с отбраната, отношенията със САЩ и стратегическата позиция в Индо–Тихоокеанския регион:


1. Насърчаване на обща стратегическа култура, въплътена в концепцията за „стратегически компас", която да ръководи действията на Европейския съюз до 2030 г. Първият проект на документа ще бъде представен през ноември;


2. Признаване на незаменимия характер на сътрудничеството между ЕС и НАТО, което ще бъде променено през следващите месеци с приемането на нова съвместна декларация. „Нашите американски приятели се надяват ние, европейците, да носим по-голям дял на отговорност за нашата собствена безопасност и тази на света", каза Борел, който съобщи, че ще обсъди този въпрос с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен още тази седмица;


3. Приемане на общ подход към Китай, който самият Борел описа като „партньор, конкурент, съперник". По-специално, той предлага да се насърчава диалога и сътрудничеството в определени области като политиката в областта на климата и в същото време да бъдем подготвени за натиск, особено по отношение на правата на човека и геополитическите възможности;


4. Засилване на ангажимента ни в Индо-Тихоокеанския регион, което означава сътрудничество както с Китай - където това има смисъл - така и с други държави и блокове. Позицията на ЕС трябва да бъде модернизирана „отвъд търговията, към сигурността", каза Борел.

Станете почитател на Класа