Турция изпраща още войници в Сирия

Турция изпраща още войници в Сирия
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    24.09.2021
  • Сподели:

Хиляди войници ще помогнат за възпиране на всички опити на сирийските сили да атакуват Идлиб и да контролират пътищата, водещи до турската граница, заявиха официални лица. Твърди се, че Турция се страхува много от притока на нови бежанци, в страната нараства недоволство от разходите за издръжка на четирите милиона сирийци, които вече живеят в страната.

 

: Bloomberg: Турция изпраща още войници в Сирия преди ключовата среща на Ердоган с Путин

 

Турция изпрати допълнителни войски в северозападна Сирия в подготовка за важната среща с лидерите на Русия и Иран следващата седмица, давайки сигнал за решимостта си да продължи да блокира атаките по една от последните фронтови линии на сирийската война.

 

Правителството на президента Реджеп Тайип Ердоган отдавна се опасява, че опитът на подкрепените от Русия сирийски сили да навлязат в крепостта на бунтовниците в Идлиб може да накара повече бежанци да се втурнат към турската граница.

 

Очаква се Ердоган да повдигне въпроса за ескалацията в Идлиб на срещата на 29 септември с Владимир Путин и другия виден поддръжник на сирийския режим, иранския президент Ибрахим Раиси. Тази поверителна информация бе съобщена от двама турски служители в условия на анонимност.

 

Позициите на воюващите страни около Идлиб до голяма степен останаха непроменени от март 2020 г., когато Ердоган и Путин договориха прекратяване на огъня, което сложи край на ожесточените боеве между турските и сирийските сили.

 

Но сирийският президент Башар Асад възнамерява да обяви пълна победа в опустошителната 10-годишна война в тази страна. И на рядката среща на Кремъл със сирийския лидер миналата седмица Путин обяви продължаващото присъствие на чуждестранните войски, непозволено от правителството на Асад, за „основен проблем“ на Сирия, последното от поредицата руски искания за изтегляне на войските към Турция и малките американски сили в контролирания от кюрдите изток.

 

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа