Северна Корея: „АУКУС ще отприщи надпревара в ядрените оръжия“

Северна Корея: „АУКУС ще отприщи надпревара в ядрените оръжия“
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    21.09.2021
  • Сподели:

Докато противоречията между съюзническите страни продължават след формирането на алианса AUKUS, Северна Корея се нахвърли в понеделник сутринта срещу създадената коалиция между Обединеното кралство, САЩ и Австралия, като предупреди, че „пактът ще предизвика в региона надпревара във въоръжаването".


"Това са изключително нежелани и опасни действия, които ще променят стратегическия баланс в азиатско-тихоокеанския регион и ще отприщят надпревара в ядрените оръжия", цитира държавната агенция KCNA ръководителя на чуждестранните новинарски секции на Департамента за преса и информация на Северно-корейското външно министерство.


Освен това от Пхенян подкрепиха позицията на Пекин по отношение на споразумението, като посочиха „Вашингтон носи основната отговорност за разрушаването на международната система за неразпространение на ядреното оръжие", позовавайки се на ключовия момент от споразумението, че САЩ ще предоставят на Австралия технологии, необходими за изграждането на подводници с ядрен двигател.


"Нагласата на САЩ за двойна игра, все по-изразена след появата на новата администрация, подкопава общоприетите международни норми и ред и сериозно застрашава световния мир и стабилност", каза висшият служител.


Успоредно с това той заяви, че Северна Корея планира да продължи да укрепва своите национални отбранителни способности, особено предвид настоящата ситуация. Освен това Пхенян обеща да предприеме подходящи мерки в случай, че алиансът "има дори минимално неблагоприятно въздействие върху сигурността на страната ".


Тази сряда беше обявено създаването на тристранен съюз между САЩ, Обединеното кралство и Австралия, което доведе до прекратяването от Канбера на програма за доставка на конвенционални френски подводници.


Канбера очаква да получи до осем подводни кораба с ядрена енергия, като същевременно настоява, че спазва ангажимента си за неразпространение на ядрено оръжие, тъй като не планира да притежава такива оръжия.

Станете почитател на Класа