В Русия: "Най-нечестните избори на десетилетието"

В Русия: "Най-нечестните избори на десетилетието"
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    21.09.2021
  • Сподели:

Руснаците гласуваха за нов парламент. Основният въпрос сега е дали "Единна Русия" ще запази абсолютното си мнозинство в парламента. За Путин това е изключително важно - за да може да остане президент

и след 2024 година.

 

 

 

 

В Русия рядко можеш да спечилиш толкова лесно автомобил или апартамент. По уикенда московската администрация разигра 100 нови коли и 20 нови гарсониери. Единственото условие: да участваш в изборите онлайн, гласувайки за някоя от допуснатите 14 партии.

 

С лотария срещу апатията

 

"Един милион награди" - така се нарича програмата, предназначена да стимулира московчани да гласуват. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков също се включи и спечели 10 000 рубли, равняващи се приблизително на 230 лева. С тази сума той може да пазарува в определени московски супермаркети.

 

Но дали наградите са повишили избирателната активност? В крайна сметка тя беше над 45 процента, т.е. на същото ниво, както при изборите преди шест години.

 

Наред с щедрата томбола, Централната избирателна комисия направи още няколко нововъведения: този път можеше да се гласува в продължение на три дни, както и онлайн.

 

Партията на Путин отново води

 

При 85% преброени гласове управляващата партия "Единна Русия" за пореден път се класира на челно място А това не изненадва никого. Полученото одобрение от близо 50% (засега) обаче е по-ниско от резултатите от 2016 година (с 4%). Но трябва да се имат предвид и преките мандати от избирателните райони, с които партията на президента най-вероятно и този път ще събере абсолютно мнозинство.

 

За Путин това е важно, казва политологът Иля Гращенков. Той ще има нужда от подкрепата на Думата до следващите президентски избори през 2024 година, докогато трябва да реши дали след 22 години на президентския пост, с прекъсване от четири години на премиерска позиция, ще поиска да остане начело на държавата, или ще издигне някого другиго за свой наследник. "За да одобри Думата наследника на Путин, тя трябва да е максимално лоялна, да няма никакви конфликти със сегашния президент и да не издига свой кандидат", посочва Гращенков.

 

Според Гращенков, голяма част от избирателите са настроени критично. Много руснаци са в тежко икономическо положение заради наложените от пандемията ограничения и затова реагират доста емоционално на всяко политическо решение. Но нови масови протести не биха могли да се очакват - макар партията на Путин да е изгубила значителна част от популярността си. "Просто няма кой да поведе масите."

 

Този път руснаците можеха да гласуват в рамките на три дни

 

Политологът има предвид най-вече опозиционния лидер Алексей Навални, който е в затвора. Нито той, нито неговите съмишленици можаха да се кандидатират за участие в тези избори. Организацията на Навални бе обявена за екстремистка, хората от неговото обкръжение избягаха в чужбина.

 

"Най-нечестните избори на десетилетието"

 

Този път на руските избори почти нямаше външни наблюдатели. Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа реши да не изпраща такива, след като московските власти силно намалиха мисията - уж заради пандемията. Сега местни наблюдатели като представители на независимата организация "Голос" съобщават за над 3000 случая на фалшификации.

 

Виталий Аверин от "Голос" казва: "Тези избори не могат да бъдат наречени нито демократични, нито свободни. Това бяха най-нечестните избори на десетилетието". Аверин изтъква, че най-голямата изборна манипулация е била направена още предварително - това, че никой от опозиционните и независими кандидати не е бил допуснат.

 

ЦИК е наясно с триковете

 

Централната избирателна комисия също регистрира нередности, но нейната шефка Ела Памфилова изтъкна, че всичко е било изключително прозрачно: "Може да ни ругаят, но усилията на моите колеги от последните шест години доведоха дотам, че опознахме всички трикове". Като например хвърлянето в урната на няколко попълнени бюлетини от един и същи гласоподавател. На подобно нещо е станал свидетел и кореспондентът на ДВ в Санкт Петербург.

 

Има обаче и други трикове: така например някои гласоподаватели установиха с изненада в секциите, че с тяхното име вече е гласувано. Една жена от Санкт Петербург видяла в избирателния списък името на дъщеря си, която живее в Пекин. Шестчленно семейство от Челябинск пък се оплакало, че някой е гласувал от тяхно име, включително от името на вече починал член на семейството.

 

Централната избирателна комисия обещава да разследва всички случаи. Но това няма да промени по никакъв начин крайния резултат, заявява пред ДВ членът на комисията Игор Борисов - при положение, че става дума за "единични случаи, които изобщо не влияят на волеизявленията на нашите избиратели".

Станете почитател на Класа