Избори под контрола на Кремъл. Как "Единна Русия" победи интернет

Избори под контрола на Кремъл. Как "Единна Русия" победи интернет
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    21.09.2021
  • Сподели:

Часът е 22.20, изборният ден в Русия е приключил час и 20 минути по-рано. ЦИК съобщава новина, която всички чакат отдавна - какви са резултатите от електронното гласуване за бъдещи членове на парламента.

 

Напрежението е голямо, защото електронното гласуване е разрешено само в 7 района на страната и резултатите би следвало да са готови практически незабавно. Започват очакваните подозрения - да не би точно в този момент да се фалшифицират гласовете? Но ето че ЦИК най-после обявява данните. Наблюдателите се втурват да ги разглеждат и не откриват най-важното: резултатите за Москва.

 

Още 5 часа по-късно в медиите се появява информация, че точно данните от столицата ще бъдат съобщени сутринта в понеделник. Час по-късно тези съобщения са свалени. 11 часа след изборния ден ситуацията си остава същата.

 

Това е само един пример за атмосферата, в която протичат руските парламентарни избори. Спечели ги отново партията на Путин - "Единна Русия". Но повечето наблюдатели се интересуваха не толкова от предизвестения резултат, а от това дали хората са последвали съветите на Алексей Навални - да гласуват за когото и да било, само не за "Единна Русия".

 

Този призив, наречен "умно гласуване" се очакваше да е възприет най-отчетливо в Москва и Петербург. Но точно в тези два града бяха заснети или описани с думи най-впечатляващите нарушения.

 

Ако се върнем към примера с електронното гласуване в Москва, той не започва оттам, че данните не са обявени навреме. А оттам, че общият брой на подадените електронни гласове е със 78 000 по-голям от броя на регистрираните в такова гласуване избиратели. Това съобщение направи Роман Удот, съпредседател на общественото движение Голос ("Глас"), което се занимава с наблюдение на изборите.

 

Москва се смята за шампион в желанието за електронно гласуване в страната. В него бяха регистрирани почти 2 млн. души и се смяташе, че това може сериозно да сеотрази на изборните резултати.

 

Според Удот обаче изборите в столицата са били "едни от най-мръсните" в руската история и следва да бъдат напълно отменени.

 

В някои секции са арестувани членове на комисията и преброяването на бюлетините продължава без тях. На други места се говори за подхвърлени или подменени бюлетини, за масово прогонвани застъпници на опозиционни партии.

 

Към късната вечер на 19 септември сигналите за нарушения в страната са над 4 500. ЦИК говори за 12 и твърди, че оплакванията се дължат не на нарушения, а на това, че хората, подали сигналите, не познават изборното законодателство.

 

Изборите се подготвяха и преминаха в периодичен или постоянен конфликт на властите с доставчиците на интернет и големите интернет корпорации. От тях се искаше да прекратят достъпа на руснаци до информация, подавана от щаба на Алексей Навални - най-силният критик на Кремъл, който в момента е в трудов лагер, а организациите му - обявени за екстремистки.

 

Хората на Навални не бяха регистрирани за участие в изборите. Те обаче разпространиха списък с кандидати, за които призовават да се гласува в т. нар. "умно гласуване".

 

В последния ден преди изборите Google се подчини на изискванията и спря достъпа до информацията от Навални. В изборния ден в неделя за известно време беше блокиран и сайтът на Новая газета, където се публикуваше тази информация.

 

В Санкт-Петербург, вторият по големина град в страната, сигналите за нарушения продължиха през целия ден, като най-впечатляващ си остава един необясним случай, заснет на видео: веднага след края на изборния ден комисията в една от секциите веднага разпилява по пода бюлетините.

Станете почитател на Класа