80 висши офицери искат оставка на шефовете на Пентагона за "катастрофалното изтегляне от Афганистан"

80 висши офицери искат оставка на шефовете на Пентагона за "катастрофалното изтегляне от Афганистан"
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    01.09.2021
  • Сподели:

Американската асоциация на бивши високопоставени офицери, Flag Officers For America, публикува на 30 август отворено писмо с искане за оставката на министъра на отбраната на САЩ Лойд Остин и началника на Съвместните началник щабове Марк Мили, "за небрежността при катастрофалното изтегляне на американските войски от територията на Афганистан."


„Ако Лойд Остин и Марк Мили не са направили всичко по силите си да спрат това прибързано изтегляне, те трябва да подадат оставка. Дори ако шефовете на Пентагона са направили всичко, за да убедят президента на САЩ, като негови основни военни съветници, те все пак трябва да подадат оставките си в знак на протест", заявяват авторите на писмото.


Според асоциацията „Последствията от бедствието са огромни и ще отекват в продължение на десетилетия. То вече започва да се проявява по отношение на застрашената сигурност за американските граждани на територията на Афганистан, смъртта и изтезанията на афганистанците и загуба на няколко милиарда долара оборудване и боеприпаси, изоставени от военните."


"Щетите за репутацията на Америка са неописуеми. Сега те ни виждат и ще ни виждат дълги години като ненадежден партньор във всяка многонационална сделка или операция. А противниците на САЩ ще се чувстват смели да действат срещу северноамериканската страна поради слабостта, която е показала в Афганистан. Основен принцип в армията е да държат отговорните командирите за техните действия или бездействия", се казва в писмото, подписано от повече от 80 офицери.


В понеделник беше потвърдено, че американските войски завършиха изтеглянето си след 20 години на афганистанска земя. Според президента на САЩ Джо Байдън прекратяването на военната мисия на САЩ в Афганистан е най-добрият начин да се защити животът на войниците и да се гарантира, че цивилните могат да напуснат страната през следващите седмици или месеци..

Станете почитател на Класа