Псаки: „Смъртта на 13 американски войници не измества целия прогрес, постигнат в Кабул“

Псаки: „Смъртта на 13 американски войници не измества целия прогрес, постигнат в Кабул“
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    01.09.2021
  • Сподели:

Прессекретарят на Белия дом Джен Псаки предизвика възмущение онлайн, като каза, че убийството на 13 американски войници при бомбардировката на летището в Кабул миналата седмица е приемлива цена за успехите при евакуацията, извършена от администрацията на Байдън.


„Мъжете и жените, които са дали живота си ... това не измества целия напредък, цялата работа, извършена за евакуацията на хора", каза Псаки в неделя на брифинг за пресата. Тя добави „13 -те паднали военнослужещи са пожертвали живота си, за да спасят хиляди хора, и това е нещо, което трябва да бъде почетено, трябва да бъде оценено и ние ще продължим да търсим начини за това".


Авторът Андрю Полак нарече изявлението „срамно", като той и други потребители на Twitter бяха озадачени от „големия напредък", както Псаки нарече хаотично изтегляне, което остави стотици хора мъртви и милиарди долари в американската военна техника в ръцете на талибаните.


„Тринадесет американски военнослужещи са мъртви, талибаните контролират Афганистан, а ИД се разраства. И все пак, Псаки нарича това напредък? Не трябваше да е по този начин. Кръвта, хаосът и смъртта на летището в Кабул са на Байдън", каза Томи Пигот, директор за бърза реакция на Републиканския национален комитет.


Работата на администрацията с изтеглянето предизвика критики и от демократите. Харисън Бекер, „горд демократ от Джорджия", заяви, че изявлението на Псаки е пропуснало целта. „Да, вие, без съмнение, постигнахте невероятен напредък, но 13 американци са, мъртви, така че, знаете ли ..."


Пренебрежителният коментар на прессекретаря дойде след церемонията за „достойно прехвърляне" в неделя във военновъздушната база Дувър в Делауеър, където ковчежетата на 13 -те паднали войници бяха пренесени покрай президента Джо Байдън, военни лидери и членове на семейството на починалите. Байдън разгневи много американци, като нескрито погледна часовника си по време на тържествената церемония.


Критиците, включително членовете на Конгреса и родителите на някои от морските пехотинци, които бяха убити в Кабул,критикуваха администрацията за плана за изтегляне, който ненужно поставя американците в опасност. Например подполковникът от морската пехота Стюарт Шелер заяви, че евакуацията би могла да се извърши по-безопасно, ако Пентагонът не беше изоставил преждевременно летището Баграм. Той беше освободен от служба по-малко от 24 часа след публикуването на видео във Facebook, в което се критикува изтеглянето.

 

Псаки обаче каза, че администрацията е спасила живота на 120 000 евакуирани, включително 6 000 американци, като ги измъкнала от Афганистан. Но тя успя повече да разгневи наблюдателите, като каза, че Байдън „познава от първа ръка" скръбта, от която страдат семействата на загиналите войници, намеквайки за смъртта на сина му Бо Байдън през 2015 г. Бо Байдън, на 46 г., починал от рак на мозъка, седем години след като бе изпратен в Ирак като адвокат на армията.

Станете почитател на Класа