Отново отложиха срещата на Байдън-Зеленски, след остро изказване на украинския президент

Отново отложиха срещата на Байдън-Зеленски, след остро изказване на украинския президент
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    01.09.2021
  • Сподели:

Екипът на украинския президент Владимир Зеленски разкри, че дългоочакваната среща на политика с американския му колега Джо Байдън ще трябва да бъде отложена отново, тъй като други въпроси са приоритет на Вашингтон.


Новината идва след като Белият дом потвърди по-рано този месец, че се срещата отлага от понеделник за вторник на избраната седмица. Съобщава се също, че повече от две години Зеленски не успя да осигури среща с Доналд Тръмп.


По този повод обаче се казва, че последните международни събития са причина за промяната на плановете в последния момент, което предполага, че влошаващото се положение в Афганистан има предимство. Белият дом е отправил искането, тъй като изтеглянето на войските от Афганистан трябва да приключи на 31 август.


„Като се има предвид непредсказуемостта и интензивността на ситуацията в Афганистан, не може да има неясноти относно факта, че американската страна трябва да се съсредоточи върху тази тема на този ден", каза Подоляк. Той каза, че срещата - засега ден по-късно - ще има своите предимства, тъй като „Украйна ще се превърне в ключова новина в американския дневен ред".


Това изменение в графика идва, след като и двете страни увериха взаимно и останалия свят, че срещата няма да се отлага повече. Що се отнася до фокуса на срещата на върха, Кулеба отбеляза, че документите в областта на търговията и отбраната са готови за подписване и „срещата ще изведе отношенията между Украйна и САЩ на ново ниво".


Миналата седмица Зеленски разкритикува редица западни държави, че не изпращат висшето си ръководство на конференцията, организирана от Киев, за да обсъдят повторното превземане на Кримския полуостров, отново погълнат от Русия през 2014 г. Според него „необходима е международна подкрепа, за да се принуди Русия да седна на масата за преговори. Много лидери обаче се страхуват много. Познавате всички лидери, които подкрепят Украйна и съчувстват на тази кауза. Но за Кримската платформа поканихме тези лидери да присъстват. И можете да видите, че те се страхуват, те се страхуват от Русия." каза Зеленски.


Редица държави, включително Полша и балтийските нации, бяха представени на президентско ниво, повечето други европейски държави избраха да изпратят вместо това външен министър. Германия и САЩ изпратиха своите енергийни министри. Явно подобни остри изказвания не се толерират от висшата дипломация, особено когато се правят от по-малки държави.

Станете почитател на Класа