Гениалната путинска ракетна установка

Гениалната путинска ракетна установка
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    12.08.2021
  • Сподели:

Във Великата Отечествена война немците изпадаха в ужас от системата за реактивна артилерия «Катюша». Днес нейните правнуци плашат американците. Руските разработчици започнаха да говорят за автоматизация на тези машини, а американски експерт е вцепенен — руснаците поставят на въоръжение изкуствен интелект, способен с един залп за изпепели цял град.

 

TNI: Гениалната путинска ракетна установка може сама да изпепели цял град

 

 

Ключовата новина на статията е: чакаме появата на Робокатюша.

 

«Ако погледнем руските системи (за залпов огън) от първо поколение, било то «Град» или «Торнадо», то, разбира се, те имат само някакви малки средства за автоматизация, сподели за Sputnik News генералният директор на държавното предприятие по производство на реактивна артилерия НПО «Сплав» Александър Смирнов. — Процентът на роботизация в конкретния комплекс или система е трудно да се определи. Не мога да кажа с увереост, че създаването в последните години на  „Торнадо-Г» и „Торнадо-С», вече включва компоненти, които могат да станат основата за многообещаващи роботизирани РСЗО».

 

Ако Смирнов говори за напълно автоматизирана РСЗО, то в този случай автоматизацията е на значително по-високо и сложно ниво.

 

За начало на такова РСЗО му е нужен безпилотен камион, способен да преодолява препятствия (правейки това под огъня на противника). Той трябва да действа в походен режим, да кажем в състава на автоколона от свои войски, при това без да се сблъсква с други машини и без да прегазва личния състав.

 

За целта е нужен сложен изкуствен интелект и всестранно овладяване на обстановката. Нужна е и надеждна система за връзка, защото РСЗО трябва точно да знае местонахожденеието на противника и своето.

 

Във връзка с това възниква най-важният въпрос: управлението. Да предположим, че автоматизираната реактивна установка не може да стреля без участието на човека, даващ й команди. Ако това е така, то на Робокатюша ще му липсва гъвкавостта на човешкия екипаж, който може да реагира на непредвидени обстоятелства, да кажем може да води отбранителни действия в случай на вражеска атака или да оказва огнева подкрепа на своите войски дори при липсата на връзка.

 

Няма невъзможни неща.

 

Но управляемата от изкуствен интелект реактивна система за залпов огън може с един залп да унищожи цял град.

 

Ако тази идея се реализира, то не е изключено дори «Гугъл» да се обръща към Русия за съвети как да се създаде безпилотен автомобил.

 

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа