Председателят на комисия в Бундестага предлага интервенция в Афганистан ... отново

Председателят на комисия в Бундестага предлага интервенция в Афганистан ... отново
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    11.08.2021
  • Share:

Президентът на САЩ Джо Байдън трябва да спре изтеглянето на Америка от Афганистан, заяви Норберт Рьотген, ръководител на комисията по външни работи на германския парламент, пред германския вестник FAZ. Рьотген заяви, че е загрижен за перспективите талибанските бойци да поемат контрола над Афганистан със сила, ако не бъдат обезсърчени след изтеглянето на САЩ.


„Тази драма се очертава. Още не е отишла толкова далеч. От нас зависи да спрем това. Нашата собствена сигурност и отговорност за мнозинството афганистанци го изискват. Продължаващото изтегляне от САЩ, което се очаква да приключи до началото на септември, може да бъде първата голяма политическа катастрофа за Байдън", каза Рьотген.


Рьотген твърди, че талибаните трябва да бъдат възпрепятствани да завземат всички големи градове в Афганистан, преди да настъпи зимата, казвайки, че макар че бойците винаги са били в състояние да завладеят селските райони, ако големите градове попаднат в тяхна власт, съществува риск те да поемат цялата страна.


„Ако сега са необходими военните способности на европейците, включително тези на германците, тогава трябва да ги предоставим. Европейската сигурност ще бъде още по-застрашена от тази на САЩ, ако има възраждане на Ал Кайда заедно с талибаните", каза той.


Много германски парламентаристи явно не споделят тези тревожни настроения. Йохан Вадепул, заместник-ръководител на консервативната парламентарна група на Съюза, на която принадлежи самият Рьотген, заяви пред германската агенция dpa, че не вижда причина за нова намеса. „Мисията на Бундесвера в Афганистан приключи на ниво НАТО. Не виждам нито политическа, нито военна отправна точка за ново решение за разполагане", каза той.


Вадепул добави обаче, че германските сили така или иначе могат да останат в Афганистан по-дълго от тези на САЩ, тъй като настоящият мандат на Бундестага гарантира присъствието им на афганистанска земя поне до януари 2022 г.


Други бяха по-критични в отговора си на идеите на Рьотген. Мари-Агнес Щрак-Цимерман, говорителка от парламентарната група на Свободната демократична партия, каза, че именно тези предложения са довели преди всичко до предишните нашествия.


Междувременно бившият външен министър Йошка Фишер смята, че присъствието на германските войски на място едва ли ще има значение. Той каза пред журналисти в понеделник, че присъствието на германските войски близо до афганистанския град Кундуз едва ли е попречило да падне в ръцете на талибаните.


„Всеки, който иска да нанесе на талибаните окончателно поражение, ще трябва да изпълни много трудна и дълга бойна мисия и трябва да бъде готов да изложи живота на много от нашите войници в риск", каза той.


Талибаните завзеха контрола над шест провинциални столици в Афганистан през последните седмици, като продължават бързия си военен напредък след изтеглянето на САЩ. Войнствената група твърди, че е контролира 85% от афганистанската територия - нещо, което афганистанските власти оспорват, твърдейки, че цифрата е силно преувеличена.

Станете почитател на Класа