След лечение с ново израелско лекарство, 93% от критично болните се изписват до 5 дни

След лечение с ново израелско лекарство, 93% от критично болните се изписват до 5 дни
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    10.08.2021
  • Share:

93% от всички пациенти с тежък COVID-19, лекувани с EXO-CD24, ново израелско лекарство, разработено от Медицинския център Sourasky в Тел Авив, се изписват след не повече от пет дни, съобщава The Jerusalem Post.


Това е отразено в резултатите от втората фаза на изпитанията, в които са участвали 90 души в Атина (Гърция). Те потвърдиха резултатите от първата фаза, проведена в Израел през зимата, когато 29 от 30-те заразени с умерени или тежки състояния се възстановиха от болестта в рамките на няколко дни.


"Основната цел на това проучване беше да се провери дали лекарството е безопасно. Към днешна дата не сме регистрирали значителни странични ефекти при нито един пациент в двете групи", казва професор Надир Арбер.


Лекарството е разработено от Арбер и неговия научен екип, на основа на протеиновата молекула CD24, присъстваща в човешкото тяло, която е изследвана от професора в продължение на 25 години. Ролята на тази молекула е решаваща в случаите, когато заразените започнат да страдат от клинично влошаване, дължащо на свръхактивирането на имунната система, известно като цитокинова буря, която в случай на коронавирус атакува здравите клетки в белите дробове и дори може да доведе до смърт.


В тази ситуация CD24 се свързва с клетъчните мембрани и, наред с други функции, регулира механизма, който активира цитокиновата буря. Лекарството засяга само този механизъм, а не имунната система като цяло, като помага за възстановяване на нейния баланс.


"Ние балансираме частта, отговорна за цитокиновите бури, като използваме ендогенния механизъм на тялото, тоест инструментите, предлагани от самото тяло", обяснява Арбер.


Междувременно екипът планира да премине към третата фаза на изпитанията, за да потвърди текущите резултати. Очаква се в този етап да участват 155 пациенти с коронавирус, две трети от които ще получат лекарството, а останалите ще получат плацебо.


Ако резултатите от последния етап се потвърдят, лечението с EXO-CD24 може да бъде достъпно в краткосрочен план на ниска цена, каза Арбер. „Освен това неговото развитие би могло да проправи пътя за лечение на много други заболявания", казва експертът.

Станете почитател на Класа