Руските ракетни катери от проекта «Молния»

Руските ракетни катери от проекта «Молния»
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    09.08.2021
  • Share:

Авторът оценява възможностите на Черноморския флот и стига до изводи, които ни радват. Оказва се, че руският Черноморски флот, без да поразява въображението с огромни самолетоносачи или бойни кораби, е напълно способен да отговори на агресора чрез малки кораби и подводници.

 

Ракетните катери от проекта «Молния»

 

Руските ракетни катери от проекта "Молния"

 

 

Огневата мощ на Черноморския флот на Русия се засилва от 10 катера от състава на 41-а бригади ракетни катери.

 

Пет ракетни катера от проекта 1241 «Молния» (по кодификацията на НАТО — «Тарантула»), дължината на които е три пъти по-малка от тази на крайцера «Москва» (с дължина над две футболни игрища, бел.ред.), може да ви изглеждат не твърде впечатляващи.

 

Но само изглеждат така.

 

Всеки от тези катери с водоизместимост 500 тона е снабден с осем свръхзвукови корабни ракети П-270 «Москит», които се устремяват към целите на разстояние до 280 километра, със скорост три пъти превишаваща скоростта на звука.

 

Макар подобни неголеми морски съдове да не могат да издържат на ответен огън, те са снабдени с мощни системи за радиоелектронно заглушаване, за да обезпечат защита от удара на противника.

 

Ракетният катер от проекта 1241 «Молния»

 

В състава на 41-а бригада ракетни катери влизат два малки ракетни кораба (МРК) на въздушна възглавница от проекта 1239 «Сивуч», развиващи максимални скорост 55 възела, МРК от пректа 21631 «Буян-М» с осем крилати ракети «Калибър» и два по-стари МРК от проекта 1234 «Овод» (по кодификация на НАТО — «Нанучка-III»), един от които («Мирза») през 2008 година потопи грузински стражеви катер с ракета «Малахит».

 

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа