Орбан: „Западните либерали са изплашени от успеха на Унгария, не могат да приемат консервативна национална алтернатива“

Орбан: „Западните либерали са изплашени от успеха на Унгария, не могат да приемат консервативна национална алтернатива“
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    08.08.2021
  • Share:

Унгарският премиер Виктор Орбан заяви, че страната му е обект на критики от страна на САЩ и техните западноевропейски съюзници, тъй като левият управляващ елит не може да понася живи доказателства, че една консервативна християнска нация може да процъфтява.


„Проблемът е в успеха", каза Орбан пред водещия на Fox News, Тъкър Карлсън в интервю. „Истинско предизвикателство за либералните мислители е това, което се случва в Централна Европа, изгражда се общество, което е много успешно икономически, политически, културно, дори и демографски."


Орбан каза, че успехът на Унгария и други държави от Централна Европа се основава на основи, които са напълно различни от политическата идеология, която доминира в повечето западни страни.


„Това е причината да ни критикуват. Те се борят за себе си, а не срещу нас. Унгария показва как една страна, основана на традиционните ценности, националната идентичност и християнството, може да бъде по-успешна от тези, основани на ляво-либерално управление", заяви Орбан.


Откровеният националист се сблъска с лидерите на Европейския съюз и загуби твърдия съюзник във Вашингтон - Доналд Тръмп - на президентските избори в САЩ миналия ноември. Байдън представя Унгария и Полша като примери за „възхода на тоталитарните режими", а Орбан като един от „главорезите", които Тръмп подкрепяше. ЕС заплаши със съдебни действия заради унгарското законодателство, което забранява обучението на децата на LGBTQ начин на живот, а блокът обвини Унгария и Полша в нарушаване на демократичните стандарти.


Орбан подчерта в интервюто на Fox, че Унгария и други страни от Централна Европа се управляват въз основа на демократичната воля на техния народ. Той каза, че гражданите в цяла Европа като цяло предпочитат правителства, които поставят интересите и сигурността на собствения си народ на първо място. Всъщност той каза, че Унгария вече вижда струйка вътрешна миграция от европейски християни, които предпочитат управление, което отразява по -добре техните ценности, и прогнозира, че тенденцията може да се ускори.


"Не можем да изключим бъдещето на европейската история, когато ще има нова миграция, от запад на изток - християните и консерваторите се опитват да намерят по -добър дом", каза Орбан.


Един пример за това е как са се развили противоречивите идеологии е европейската мигрантска криза, която започна през 2015 г. Правителството на Орбан отказа да приеме лица, търсещи убежище от държави извън ЕС, като се противопостави на исканията на Брюксел за „споделяне на тежестта", когато милиони мигранти се нахвърлиха към региона.


"Това не е човешко право - да идвате тук, няма как, защото това е нашата земя. Това е нация, това е общност, семейство, история, традиция, език." каза Орбан пред Карлсън.


Орбан каза „Западноевропейските страни са решили да създадат постхристиянско и постнационално ново общество, докато Унгария избра да избегне рисковете, свързани с такава трансформация". Помолен да оцени как техният подход се е разгърнал за Германия, която прие милиони мигранти, Орбан отказа да характеризира резултата, като каза: „Това беше тяхно решение, те поеха риска и сега получиха това, което заслужават. Това е техният живот. "


Премиерът също изрази оптимизъм, че Държавният департамент на САЩ няма да бъде сред чуждестранните организации, които се опитват да се намесят, като каза, че "рано или късно американците ще осъзнаят, че въпросите в Унгария трябва да се решават от унгарците, а Вашингтон ще бъде по-добре с не обичан, но стабилен партньор, отколкото с дестабилизирана Унгария."

Станете почитател на Класа