Новата руска МКБР Сармат ще влезе на бойна служба през 2022 г

Новата руска МКБР Сармат ще влезе на бойна служба през 2022 г
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    08.08.2021
  • Share:

Русия е готова да започне изпитателни полети на нова свръхтежка междуконтинентална балистична ракета с течно гориво (МКБР), потвърди министърът на отбраната Сергей Шойгу. Очаква се ракетите да влязат в експлоатация през 2022 г.


„Изпитанията ще започнат тази година и трябва да приключат през 2022 г. През 2022 г. първата партида трябва да влезе в експлоатация в стратегическите ракетни сили", каза Шойгу в петък, когато посети Красмаш, машиностроителен завод в Красноярск, Сибир.


Новата МКБР Сармат РС-28 тежи 208 тона и може да носи 16 бойни глави. Усъвършенстваната система на базата на силози разполага с междуконтинентална балистична ракета с тежко течно гориво и ще замени МКБР „Воевода" Р-36M / Р-36M2. Оперативният обхват на Сармат е 18 000 км.


Новата ракета ще може да поразява цели, използвайки маршрут през Северния или Южния полюс, като ефективно заобикаля всяка отбранителна система, използвана от потенциален враг.Тя също така има много кратка фаза на ускоряване, което затруднява прихващането от системите за отбрана на противника на този етап.


Масата на Сармат е 208,1 тона; има полезен товар над 10 тона и капацитет на гориво от 178 тона. Дължината на ракетата е 35,5 метра, с диаметър три метра. Нейният полезен товар включва множество независимо насочващи се глави. Сармат може да достави няколко вида бойни глави, включително хиперзвукия планер Авангард. Той е в състояние да достигне целите на потенциален противник с хиперзвукови скорости и осигурява голяма маневреност както по отношение на курса, така и в надморската височина. Никой от потенциалните противници на Русия няма противодействие на тези системи - нито е вероятно да ги развият в обозримо бъдеще.


САЩ също работят по нова междуконтинентална балистична ракета. ВВС на САЩ сключиха сделка за 13,3 милиарда долара с Northrop Grumman за разработване на нова наземна междуконтинентална балистична ракета, която да засили стратегическите ядрени сили. Те са предназначени да заменят Minuteman III, който все още е в експлоатация. Очаква се тестово изстрелване на новата стратегическа балистична ракета, наречена GBSD, в края на 2023 г.

Станете почитател на Класа