Сноудън е срещу плана за сканиране на снимки на iPhone

Сноудън е срещу плана за сканиране на снимки на iPhone
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    08.08.2021
  • Share:

Едуард Сноудън одобри петиция срещу плана на Apple да сканира снимките на всеки потребител на iPhone, наричайки това посегателство срещу поверителността. Компанията настоява, че намерението й е само да изкорени сексуалното насилие над деца.


Писмото, публикувано в платформата Github в петък, е подписано от експерти по сигурността и поверителността, криптографи, изследователи, учени, правни експерти и обикновени потребители, обединени в осъждането на „технологията на Apple за сканиране на съдържание, като инвазивна в поверителността".


Признавайки, че „усилията за борба с експлоатацията и малтретирането на деца са почти безспорно добронамерени", подписалите казват, че предложението на Apple постоянно да следи и сканира снимките на всички - и да предупреждава властите, ако алгоритъмът, управляван от изкуствен интелект ИИ, ги маркира като престъпни - „въвежда задна врата, която заплашва да подкопае фундаменталната защита на поверителността за всички потребители на продукти на Apple. "


Те предупреждават, че технологията има потенциал да заобиколи всяко криптиране, което обикновено защитава поверителността на потребителя-нещо, което Apple отдавна популяризира като основна характеристика на своята софтуерна екосистема.


Планът на Apple за пускане на програмата за сканиране в САЩ изтече в четвъртък чрез Financial Times. Това веднага повдигна вежди сред изследователите в областта на киберсигурността и защитниците на неприкосновеността на личния живот.


„Без значение колко добронамерени са Apple, с това те разпространяват масово наблюдение по целия свят. Не се заблуждавайте: ако днес могат да сканират детско порно, утре могат да сканират всичко.", написа той в туитър в четвъртък.


Писмото, което той сподели, съдържа цитати от Фондацията за електронни граници (EFF), Центъра за демокрация и технологии (CDT) и Отвореното общество за изследване на поверителността, както и няколко видни защитници и изследователи.


Всички те призоваха Apple да прекрати незабавно внедряването на предложената технология и да потвърди ангажимента си за поверителност и криптиране на потребителите.


Съдейки обаче по съдържанието на вътрешна бележка, изпратена в петък от вицепрезидента по софтуера Себастиен Марино-Мес, Apple настъпва с проекта и се стреми да мотивира служителите с похвално писмо, обиждащо критиците. „Днес видяхме много положителни отговори. Знаем, че някои хора имат недоразумения и повече от няколко се притесняват от последиците, но ние ще продължим да обясняваме и детайлизираме характеристиките, така че хората да разбират какво сме изградили ", пише Marineau-Mes в бележката, препечатана от 9to5Mac.


По -рано Apple защитаваше криптирания характер на своите операционни системи, когато през 2016 г. беше изправена пред съда, заради искането на ФБР за „задна врата" в iPhone на заподозрения в терористичната стрелба в Сан Бернардино, Калифорния. В своите правни доклади компанията заяви, че правителството на САЩ изисква неща, които те нямат и тяхното създаване би било „твърде опасно".

Станете почитател на Класа