Американският расизъм, обърнат наопаки

Американският расизъм, обърнат наопаки
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    08.08.2021
  • Share:

Американската обществена организация “Справедливост веднага-Далас” (СВ-Д) публикува отворено писмо в интернет, в което настоява белите да спрат да изпращат децата си във висши учебни заведения от елитната “Бръшляновата лига”, като така освободят място за чернокожите.

 

Авторите на писмото критикуват белите привърженици на Демократическа партия за тяхното лицемерие. Активисти казват, че не е достатъчно да се публикуват думи в подкрепа на “Черните животи имат значение” във “Фейсбук”. Ако белите либерали искат да докажат своята искреност към чернокожите, е време да преминат от думи към дела.

 

„Ние разбираме, че сте бели и живеете в богаташките квартали. И затова се радвате на огромни привилегии, взети от цветни общности“, се казва в изявлението. Имайки това предвид, СВ-Д изисква белите да спрат да изпращат децата си в университети на “Бръшляновата лига”, които от векове са „привилегировали“ светлокожи хора.

 

 

Според активистите на СВ-Д, белите печелят и наследяват парите си чрез „расови предимства“ и тази „жестока несправедливост“ трябва да бъде коригирана.

 

Призивите на организацията бяха възприети като подигравка от повечето американци.

 

Телевизионната водеща Кендис Оуенс видя “политически мазохизъм” в спокойната реакция на белите либерали на подобни изявления. Тя посочи логически несъответствия в подобни призиви, които са обидни за чернокожите. „В този вид неща можете да разпознаете пристрастията на ниските очаквания: те казват, че афроамериканците не са достатъчно умни, за да заслужат сами прием в тези образователни институции“, каза тя. Призивите на СВ-Д за изкуствен подбор на раси само ще държат далеч от Харвард и Колумбийския университет най-умните кандидати, каза тя. „Америка очевидно се превръща в държава с прогресивен системен расизъм“, казва Кендис Оуенс.

 

Според нея черните активисти, криейки се зад лозунгите за демокрация, изискват всичко в САЩ да се определя единствено от цвета на кожата. Тази демокрация ще ви отведе далеч!

 

Искането на СВ-Д да се държат белите кандидати извън университетите от “Бръшляновата лига” не е необичайно. Ню Йорк Таймс наскоро публикува ръководство за това как американците-демократи със светла кожа трябва да преодолеят своите „бели привилегии“. В ръководството се посочва, че бяла жена, назначена на висша административна длъжност в училищния си район, трябва да обмисли „премахване на дискриминацията срещу чернокожите“. Авторът на ръководството ѝ позволява да не подава незабавно писмото си за напускане, но изисква всичките ѝ нови възможности, включително политически връзки, да бъдат хвърлени в кариерното развитие на чернокожите и „борбата срещу дискриминацията“.

 

Американските либерали отиват много по -далеч. Те вече откриха расизъм в изявлението, че „два пъти два е четири“. Министерството на образованието в Орегон обяви математиката за „расистка“ наука, обвързана с „превъзходството на белите“, и предлага да се преодолее това със специално разработения курс „Пътят към равенството в математиката“ за преподаватели.

 

„Концепцията за чисто обективна математика е несъмнено невярна. Математиката не може да се преподава по този начин “, твърдят авторите на документа.

 

А в ръководството „Премахване на расизма“ се говори, че самите понятия за обективност и неутралност са характерни черти на превъзходството на бялата раса. Неговите автори изискват от учителите да спрат да се концентрират върху правилните отговори по математика и да предложат поне два „правилни“ варианта. И също така, че трябва обръщат внимание на „етноматематиката“.

 

Либералните администратори смятат за расистко „концентрирането“ върху теми като класическата музика или изкуството на Ренесанса. И настояват учителите да спрат да понижават оценките на учениците за правописни грешки. Казват, че желанието за грамотност е свързано с "бял мъжкарски елитаризъм" и нарушава правата на онези ученици, за които езикът на преподаване не е роден.

 

И Кралският колеж в Лондон, и Нюйоркския университет наскоро предложиха да се променят правилата за шах, давайки се на черните фигури в началото на играта възможност ... да направят два хода подред. И това не е виц, въпреки че доскоро подобни „идеи“ бяха хлябът и маслото за пародийните актьори. Остава да видим кой първи ще предложи да преименуват Белия дом на Черен.

 

Трудно е да се коментира всичко това иначе, освен като се посочи, че деградацията на американските „господари на умовете“, а с тях и на американското общество, бързо се ускорява.

 

 

 

Святослав Князев, Превод: В. Сергеев

Станете почитател на Класа