Законът за изкуствения интелект може да струва солено на ЕС

Законът за изкуствения интелект може да струва солено на ЕС
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    27.07.2021
  • Сподели:

Нов закон, целящ регулацията на изкуствения интелект в Европа, може да струва на икономиката на Европейския съюз (ЕС) 31 млрд. евро в следващите пет години. Това сочи доклад на базирания във Вашингтон мозъчен тръст Center for Data Innovation (Център за иновации с данни), пише CNBC.

 

Законът за изкуствения интелект ще бъде „най-рестриктивната регулация на изкуствения интелект в света“, посочва центърът.

 

„Той не само ще ограничи развитието на изкуствения интелект и използването му в Европа, но ще донесе значителни разходи за бизнеса и потребителите в ЕС“, посочва докладът на организацията.

 

Европейската комисия не е отговорила веднага на запитването за коментар.

 

Center for Data Innovation твърди, че едно малко или средно предприятие с оборот от 10 млн. евро би било изправено пред разходи до 400 хил. евро, ако внедри високорискова система за изкуствен интелект. Комисията определя тези системи като такива, които биха могли да засегнат основните права или безопасността на хората.

 

Според мозъчния тръст в случая става дума за широк спектър от потенциални приложения – от ключова инфраструктура до образователно и професионално обучение, като фирмите ще трябва да отговорят на множество изисквания, преди да могат да пуснат продуктите си на пазара, ако ползват подобна технология.

 

Според центъра „тежестта на изпълнението“ на правилата ще струва на европейските компании 10,9 млрд. евро годишно до 2025 г., или 31 млрд. евро за следващите пет години.

 

„Комисията нееднократно е посочвала, че законопроектът за изкуствения интелект ще подкрепи растежа и иновациите в дигиталната икономика на Европа, но реалистичният икономически анализ предполага, че аргументът в най-добрия случай е неуместен“, твърди Бен Мюлер, старши анализатор политики в Center for Data Innovation.

 

Изкуственият интелект вече се използва в продукти на компании като Google, Apple и Facebook, но властите в Европа са притеснени за неговото въздействие.

 

Въпреки че технологията има потенциала да допринесе положително в области като здравеопазването и моделирането на климата, тя може да се използва и за смъртоносни автономни оръжия и за даване на „социална оценка“ на всеки човек.

 

Междувременно машините, които могат да се научат как да изпълняват задачи, обикновено вършени от хората, биха могли да унищожат милиони работни места.

 

Center for Data Innovation е част от неправителствена организация Information Technology and Innovation Foundation, която е подкрепена от компании като Amazon, Apple, Microsoft и NBCUniversal.

 

 

Елена Кирилова, редактор Елена Илиева

Станете почитател на Класа