Австралия с ударен отряд за лов на анти-локдаун протестиращи

Австралия с ударен отряд за лов на анти-локдаун протестиращи
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    26.07.2021
  • Сподели:

Австралийската полиция вече е издала стотици глоби след масовите митинги срещу блокирането и търси повече информация за нарушителите, докато в същото време държавните лидери осъждат протестиращите за застрашаване на живота на другите граждани.

 

Само за 24 часа след масовия протест в събота, полицията в Нов Южен Уелс е издала 510 известия за нарушения на забраните, заяви заместник-комисарят Гари Уорбойс, според Sydney Morning Herald. Той се зарече, че властите ще продължат да разследват актовете на „насилствено, гнусно, рисковано“ поведение.

 

"В този момент е създадена ударна сила, която продължава да моли хората да представят всички видео файлове или телефонни кадри, които имат от подобно поведение", заяви комисарят още.

 

По-рано министърът на полицията на Нов Южен Уелс Дейвид Елиът обяви, че най-малко 22 детектива ветерани ще работят като част от специално звено за идентифициране и проследяване на хора, присъствали на митингите.

Провинциалният премиер Гладис Береджиклян повтори тези настроения, като каза, че е „абсолютно отвратена“ от масовите събирания и призова всеки, който разпознае някой от активистите, незабавно да се свърже с полицията.

"Толкова съм отвратена, разочарована и с разбито сърце, че хората не се съобразяват с безопасността и благосъстоянието на своите съграждани", каза тя.

 

Нови Южен Уелс съобщи за два смъртни случая и 141 нови заразени от Covid-19 в неделя, което е малко по-ниско от предния ден. Властите обаче намекнаха, че тъй като протестът рискува да се превърне в свръхразпространител, едномесечното блокиране в Сидни може да бъде удължено още повече.

 

„Не искаме неуспех и вчера можеше да бъде неуспех - времето ще покаже“, каза Береджиклян.

 

Настоящите правила за блокиране на държавата забраняват на жителите да напускат дома си, освен за получаване на храна и други „основни“ стоки и услуги, за медицински грижи, включително ваксинации, както и за упражнения на открито и „основна“ работа.

 

Междувременно щатът Виктория регистрира само 11 нови случая, но премиерът Даниел Андрюс се нахвърли на протестиращите за излагането на „много други хора в реална опасност“ и заяви, че не може да изключи, че собственото затваряне на провинцията също ще бъде удължено.

 

"Не можем да се ваксинираме срещу егоизма и тези хора трябва да се срамуват, абсолютно да се срамуват, просто е погрешно", каза той.

 

От началото на пандемията Австралия многократно предотвратява разпространението на Covid-19 с някои от най-драконовските мерки за блокиране в света, в преследване на свеждане на нови случаи до нула, дори за сметка на гражданските свободи.

 

В хода на пандемията страната регистрира малко над 32 700 случая и общо 916 смъртни случая.

 

В събота хиляди хора, на които са им писнали безкрайните ограничения и затварянията, преминаха през големите австралийски градове, скандирайки „Свобода!" В резултат на това имаше и сблъсък с полицията, която беше разположена, за да разпръсне тези „незаконни сбирки“.

 

 

Превод: СМ

Станете почитател на Класа