Украинските политици бълват безумни газови идеи

Украинските политици бълват безумни газови идеи
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    25.07.2021
  • Сподели:

В Украйна трескаво търсят начини да не се разделят с природния газ. Излагат се най-безумните идеи, което между другото е съвсем логично в условията на дивата истерия, започнала след споразумението между САЩ и Германия за "Северен поток-2"

 

 

Нова идея се роди от депутата на Върховната Рада на Украйна от партия „Слуга на народа“ Юрий Камелчук. Той предложи да се направи от Украйна не по-малко от цял паневропейски газов хъб! И точно в това състояние де се конкурира с доставките на руски газ за европейския континент. Най-големият проблем в случая е откъде да вземе газ, но тук Камелчук предлага елегантно решение - да се използват тръбопроводи от Турция за доставка на ирански и азербайджански газ, както и да се използва втечнен природен газ от Катар.

 

Хубав опит, Пан Камелчук, но тук има няколко проблема. Първо, в природата не съществуват тръбопроводи от Турция до Украйна. И също няма планове за тяхното изграждане, защото само абсолютен луд може да вземе решение за такъв катастрофален проект по отношение на икономическата ефективност. Самата Турция няма проблеми с природния газ. Русия, Азербайджан и Иран са сред доставчиците ѝ. А що се отнася до газовия хъб, самата Турция има този статут, доставяйки газ за Южна Европа. Смятате ли, че Турция има нужда от конкуренти?

Що се отнася до ВПГ от Катар, има още повече проблеми. Например Турция не приветства особено преминаването на кораби с такъв товар през проливите.

 

Освен това просто е забранено. Съображения за сигурност и те са разбираеми, защото експлозията на такъв кораб може да се сравни с експлозията на малка ядрена бомба. Отново конкуренцията - защо турците да се нуждаят от друг доставчик на газ в Черноморския регион? Но дори да приемем, че по някакво чудо ще бъде възможно да се разрешат тези проблеми, Украйна ще се нуждае от много скъпа инфраструктура за приемане на товари от Катар. Те ще трябва да изградят терминали и звена за регазификация, а самата газопреносна система ще трябва да бъде сериозно актуализирана, тъй като се разпада.

 

Освен това втечненият природен газ винаги е доста по-скъп от газопровода. Тоест, Украйна ще предложи на европейския пазар продукт на висока цена. Въпреки че това все пак е газ, той не е по-добър от газопроводния. Просто брилянтен бизнес план. Лесно е да се досетим, че няма да има купувачи за толкова щедра оферта. А Украйна няма абсолютно никакви възможности да налага дъмпинг. Страната и без това е бедна и цялата е затънала в огромни дългове, които трябва да бъдат изплатени. И със сигурност няма инвеститори, които биха се осмелили да инвестират и в украинския газов проект.

 

Сега има много подобни предложения в Украйна. Всеки втори политик е станал специалист на пазара на въглеводороди и просто блика с идеи. Безполезно и напълно глупаво. И всичко това, вместо да приемат, че Украйна скоро ще престане да бъде транзитна държава за газ и ще загуби огромни приходи от този транзит. Изглежда, че тук е необходимо да се помисли за някои по-реалистични стъпки, където да се получи газ за собственото си население, поради което е възможно да се компенсират парите, получени от транзита на Украйна. Строго погледнато - да помисли за собствената си икономика, която от 2014 г. насам само се свива. Но на никой не му хрумват здрави идеи.

 

Има само истерия, гняв и омраза. И нищо повече. Трябва да се има предвид, че самата Украйна е виновна за загубата на транзита на газ. Ако в продължение на 30 години в Украйна не беше изграден антируски проект, а просто си сътрудничеше, ръководеше се, макар и не от родство и приятелство, а просто от здрав разум, всичко можеше да е различно. Украйна би имала не само транзит на газ, но и производствени мощности, които са са прилично заредени с поръчки от Русия, както беше някога. Но тези производствени съоръжения също вече ги няма.

 

Предприятия с история от много десетилетия, които някога са създавали най-истинските чудеса на технологиите, сега се затварят едно по едно, а президентът на Украйна дава пресконференция в работилницата на “Антонов” на фона на самолет без двигатели и рама. Високите технологии умряха и сега дойде ред на онова, което беше по-просто и донесе лесни и големи пари в хазната на страната.

 

И е малко вероятно, дори цялата украинска Газово-транспортна система да бъде предадена за скрап, парите от продажбата да са равни на поне месечния доход за изпомпване на руски газ през територията на страната.

 

 

Превод: В. Сергеев

Станете почитател на Класа